Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξενοιασιάς, του ήλιου και της διασκέδασης.
Όμως, έχει και το challenge της αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών. Και ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη ζέστη είναι να καθίσεις στο σπίτι. Αν έχετε, ωστόσο, παιδιά μπορείτε να τα κρατήσετε μέσα και να μην σηκώσουν τον κόσμο στο «πόδι», αλλά κι εσείς να μην νιώσετε ενοχές. Κι όμως, μπορείτε να μην υποπέσετε στο φαινόμενο του sunshine guilt.
Πότε να αποφύγετε την εξοδο το καλοκαίρι
Όταν κάνει ζέστη, οι γονείς συχνά επικεντρώνονται υπερβολικά στη θερμοκρασία του αέρα. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα διαφορετικό «βαρόμετρο» δίνει πιο ουσιαστικές πληροφορίες: ο δείκτης θερμότητας. Όπως εξηγούν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, δείκτης θερμότητας 90 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 32 βαθμούς Κελσίου) ή μεγαλύτερος αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας και εξάντλησης από τη ζέστη.
Ο δείκτης θερμότητας είναι ένα μέτρο που δείχνει πόσο ζεστή αισθάνεται η θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα όταν η σχετική υγρασία συνδυάζεται με τη θερμοκρασία του αέρα. Όταν η υγρασία είναι υψηλή, ο ιδρώτας εξατμίζεται πιο αργά. Αυτό δυσκολεύει το σώμα να δροσιστεί, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερη ζέστη από όση δείχνει το θερμόμετρο
Παράλληλα, προτείνουν να κρατάμε τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους τις ημέρες που ο δείκτης θερμότητας ξεπερνά τους 32 βαθμούς ή να περιορίζουμε σημαντικά τις εξωτερικές δραστηριότητες. Και να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τον δείκτη.
Τέλος, συστήνουν στους προπονητές των παιδικών αθλημάτων να αλλάζουν το πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων αν ο δείκτης θερμότητας υπερβαίνει τους 32. Φυσικά, κατανοούν ότι το να μένουν τα παιδιά συνεχώς μέσα όταν κάνει πολύ ζέστη μπορεί να προκαλέσει ανία και εκνευρισμό.
Πώς να μείνετε ασφαλείς στον καύσωνα
Αν ο δείκτης θερμότητας ανεβαίνει αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα -ή αν δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να βρίσκεστε έξω- οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να παίρνετε πρακτικά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.
Σημαντικό το «πού» και το «πότε»
Καλό είναι να προγραμματίζετε πότε και πού θα πάτε τις ημέρες με πολλή ζέστη. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.. Συνεπώς, φτιάξτε ένα πλάνο δραστηριοτήτων για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα προς βράδυ. Επιλέξτε κατά βάση σκιερά και δροσερά μέρη, όπως πισίνες, water parks ή αν μείνετε στην πόλη σε μία βιβλιοθήκη ή ένα εμπορικό κέντρο.
Κάντε διαλείμματα και αποφύγετε τη ζέστη.
Επιλέξτε τα σωστά ρούχα
Η σωστή επιλογή των ρούχων θα σας κρατήσει δροσερούς και άνετους. Προτιμήστε τα πιο ελαφριά και χαλαρά ρούχα, που δεν κολλούν πάνω στο σώμα και του επιτρέπουν να αναπνέει.
Για τα παιδιά αποφύγετε τα πολλά ρούχα και φορέστε τους καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.
Προσαρμοστείτε σταδιακά
Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, δεν θα πρέπει να περιμένετε από το σώμα σας ή το σώμα των παιδιών σας να προσαρμοστεί αμέσως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή γενικά σε οποιαδήποτε απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να εγκλιματιστεί σε ζεστά περιβάλλοντα, βελτιώνοντας σταδιακά την αντίδρασή του, είτε αυτό σημαίνει ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία νωρίτερα, είτε ότι ιδρώνει περισσότερο ή αλλάζει τη σύσταση του ιδρώτα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί από 4 έως 14 ημέρες μερικής έκθεσης για λίγες ώρες κάθε μέρα στη ζέστη.
Πολλοί άνθρωποι δεν είναι προσαρμοσμένοι σε ξαφνικά κύματα καύσωνα και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αποφύγουμε να συνεχίσουμε τη ρουτίνα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Είναι σημαντικό να πηγαίνετε με αργό ρυθμό. Αποφύγετε έντονες δραστηριότητες ή σωματική άσκηση και κάνετε συχνά διαλείμματα.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Μπροεί να έχετε ακούσει, ότι το ιδανικό είναι να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ειδικά τις μέρες με πολλή ζέστη. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, δεν υπάρχει ένας δεδομένος αριθμός για το πόσα ποτήρια νερό μπορεί να πιει ένα παιδί ή ένας ενήλικας. Θα πρέπει να πίνει με στόχο τα ούρα να είναι απαλό κίτρινο που σημαίνει ότι η ενυδάτωση είναι επαρκής. Αυτό είναι το κλειδί της υγείας για το σώμα σε κάθε καιρική συνθήκη, πόσο μάλλον με τη ζέστη.
Ασφάλεια στο αυτοκίνητο
Πιθανώς ήδη ελέγχετε ξανά και ξανά για το παιδί σας στο πίσω κάθισμα, αλλά αυτή η ρουτίνα γίνεται ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα. Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, ακόμα κι αν είναι παρκαρισμένο στη σκιά με τα παράθυρα λίγο ανοιχτά»
Η θερμοκρασία μέσα στο όχημα μπορεί να αυξηθεί κατά 20 βαθμούς μέσα σε μόλις 10 λεπτά, θέτοντας σε κίνδυνο το παιδί που έχει μείνει εκεί, ακόμα κι αν οι γονείς μπήκαν γρήγορα στην τράπεζα ή το σούπερ μάρκετ.
Ένα κόλπο για να μην ξεχάσετε το παιδί, είναι να τοποθετείτε την τσάντα σας, την τσάντα εργασίας ή το αριστερό σας παπούτσι στο πίσω κάθισμα, όταν οδηγείτε με βρέφος ή νήπιο, έτσι ώστε να χρειάζεται να ελέγξετε το πίσω κάθισμα.