Το ένστικτο να κάνουν φίλους είναι έμφυτο στα περισσότερα παιδιά.
Και, όταν τα αφήσουμε να ακολουθήσουν τη φυσική τους πορεία, συνήθως δημιουργούν φιλίες και αποκομίζουν πολλά οφέλη από αυτές. Ωστόσο, ειδικά όταν είναι πιο μικρά, μπορεί να χρειάζονται λίγη στήριξη για να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να διαχειριστούν τις παιδικές φιλίες.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα βοηθήσετε στο πλαίσιο της φροντίδας παιδιών.
Τα οφέλη των παιδικών φιλιών
- Η δημιουργία και διατήρηση φιλιών στην παιδική ηλικία προσφέρει αναρίθμητα οφέλη:
- Η επαφή με τις φιλίες ενισχύει την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών
- Οι φιλίες αυξάνουν την ικανότητα ενσυναίσθησης και ανιδιοτέλειας
- Οι φίλοι τονώνουν την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση και τη θετική στάση απέναντι στη ζωή
- Οι φιλίες μειώνουν το άγχος
- Η δημιουργία φιλιών προϋποθέτει εξάσκηση στις επικοινωνιακές δεξιότητες
- Οι θετικές φιλίες ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά
Πώς να στηρίξετε τις παιδικές φιλίες
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι φιλίες δεν είναι πάντα απλές. Τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορεί να δυσκολεύονται με ζητήματα φιλίας, αλλά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση.
Δείτε ορισμένες προτάσεις για το πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε
Δώστε το καλό παράδειγμα
Πάνω απ’ όλα, δείξτε τη συμπεριφορά που θέλετε να μιμηθούν. Αυτό σημαίνει να συνεργάζεστε και να είστε ευγενικοί με τους γύρω σας μπροστά στα παιδιά.
Καλλιεργήστε την ευγένεια
Η ευγένεια πρέπει να είναι βασική αξία. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν ευγενικά μεταξύ τους και με τους γύρω τους, κυρίως ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, π.χ. δείχνοντάς τους πώς να ζητούν κάτι με όμορφο τρόπο.
Προπονηθείτε στο μοίρασμα
Η αξία του να μοιράζεσαι μπορεί να είναι δύσκολο για τα μικρότερα παιδιά, αλλά είναι θεμέλιο για τις φιλίες.
Δραστηριότητες σε ομάδες
Οι μικρές, μη ανταγωνιστικές ομαδικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να συνεργάζονται. Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό έργο είναι εξαιρετική ευκαιρία για κοινωνικές δεξιότητες.
Βιβλία και παιχνίδι ρόλων
Αξιοποιήστε τα βιβλία που μιλούν για φιλίες. Διαβάστε τα μαζί και συζητήστε τα. Με παιχνίδια ή κούκλες, ζητήστε τους να αναπαραστήσουν την ιστορία.
Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε
Αναγνωρίστε τις καλές συμπεριφορές και περιγράψτε τι συνέβη για να το κατανοήσουν, π.χ. «Το ότι έδωσες το παιχνίδι στη Σοφία όταν στο ζήτησε ήταν πολύ ευγενικό.»
Λίγα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου
Θυμηθείτε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μόλις ξεκινούν να μαθαίνουν πώς να κάνουν φιλίες. Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ποιες δεξιότητες τα δυσκολεύουν και να τα υποστηρίζετε με ευαισθησία. Κάποια παιδιά θα δυσκολευτούν περισσότερο για πολλούς λόγους.
Δείτε τι να έχετε στο νου σας:
Επίλυση συγκρούσεων
Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν καλύτερα όταν λύνουν μόνα τους τις διαφωνίες. Στα μεγαλύτερα προσχολικής ηλικίας παιδιά, αξίζει να περιμένετε λίγο πριν παρέμβετε. Αν υπάρξει βία ή συνεχόμενη σύγκρουση, θα χρειαστεί να δράσετε.
Δυναμική της ομάδας
Κάποιες φορές τα παιδιά δεν μπαίνουν στο παιχνίδι γιατί διστάζουν ή γιατί δεν θέλουν. Παρατηρήστε προσεκτικά και διαπιστώστε τι συμβαίνει. Θυμηθείτε επίσης ότι πολλά παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν μόνα τους και δεν χρειάζεται να τα πιέζετε να συμμετέχουν πάντα.
Διαφορετικές προσωπικότητες
Κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα. Άλλα είναι εξωστρεφή και μπαίνουν αμέσως στο παιχνίδι, ενώ άλλα χρειάζονται χρόνο παρατήρησης πριν νιώσουν έτοιμα. Κάποια κουράζονται πιο εύκολα.
Αλλαγή ενδιαφερόντων
Τα μικρά παιδιά τείνουν να κάνουν φίλους με βάση τα κοινά ενδιαφέροντα. Καθώς αλλάζουν τα ενδιαφέροντά τους, συχνά αλλάζουν και οι παρέες τους.