bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

7 συμβουλές ειδικών στον αναλφαβητισμό για να μην έχει το παιδί κενά στο διάβασμα

Μια πρόσφατη μελέτη, βασισμένη σε μαθητικές επιδόσεις του 2024, αποτυπώνει μια ανησυχητική πραγματικότητα.

Κι είναι μία πραγματικότητα που όλο και περισσότεροι γονείς αρχίζουν να βιώνουν: τα παιδιά δυσκολεύονται σημαντικά στο διάβασμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γλωσσικές επιδόσεις των μαθητών έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με σχεδόν το 40% των παιδιών να μην καταφέρνει να περάσει τη βάση.

Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται ανησυχίες, αλλά και ένα σαφές μήνυμα: οι μαθητές χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη στην καλλιέργεια των αναγνωστικών και γλωσσικών τους δεξιοτήτων. Το ερώτημα όμως παραμένει κρίσιμο, πότε και πώς μπορούν οι γονείς να παρέμβουν αποτελεσματικά;

Γιατί τα παιδιά θέλουν περισσότερη βοήθεια τώρα στα μαθήματα;

Μία πρόσφατη έρευνα της NWEA, ενός οργανισμού που διευθύνει έρευνες πάνω στην εκπαίδευση απο το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό για γονείς και φροντιστές σχετικά με τις δεξιότητες διαβάσατος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτός ο οδηγός είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος για τα παιδιά, έτσι ώστε να αποφεύγουν το λεγόμενο summer slide , ένα φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει, όταν τα παιδιά ξεχνούν όλα όσα έμαθαν όλη τη σχολική χρονιά και ξεκινούν τη νέα με κενά.

Αυτό, που επίσης ανησυχεί την NWEA, είναι ότι οι μαθητές ακόμη είναι επηρεασμένοι από την διακοπή των μαθημάτων λόγω της πανδημίας.

Αν είστε ένας γονιός, που υποψιάζεται, ότι το παιδί του μπορεί να έχει κενά στο διάβασμα η απλά θέλει να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα στο σπίτι, όπου το διάβασμα θα είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, αυτά τα tips είναι για σας, ώστε να βάλετε το παιδί στη σωστή τροχιά.

Ειδικοί της NWEA στον αναλφαβητισμό προτείνουν 7 τρόπους να εμφυσήσετε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση, καθώς και τις μαθησιακές τους δυνατότητες.

Δημιουργήστε βραβεία ως ανταμοιβή

Αυτά μπορούν να δίνονται στα παιδιά, οταν ολοκληρώνουν έναν ορισμένο αριθμό από δραστηριότητες σχετικές με το διάβασμα, όπως το να διαβάσουν σε έναν γονέα ή αδερφό, να τελειώσουν ένα ολόκληρο βιβλίο ή να διαβάσουν στο πάρκο. Ωστόσο, η «ανταμοιβή» δεν πρέπει να είναι κάποιο παιχνίδι, Εφόσον είναι δυνατόν, κάντε την σχετική με το διάβασμα, όπως το να του αγοράσετε έναν καινούργιο σελιδοδείκτη ή να περάσετε ελεύθερο χρόνο στη βιβλιοθήκη.

Διαβάστε όλοι μαζί

Η ιδέα του να διαβάζει κανείς μόνος του μπορεί να «φαίνεται μοναχική και τρομακτική» στα παιδιά. Εκεί είναι που οι γονείς μπορούν να παρέμβουν για να κάνουν την ανάγνωση πιο προσιτή, αφιερώνοντας χρόνο όχι μόνο για να διαβάζουν στα παιδιά τους, αλλά και για να τα ακούν να διαβάζουν. Υπάρχουν μάλιστα αποδεδειγμένα οφέλη από τη συνεργατική ανάγνωση ως οικογένεια: Η ανάγνωση δυνατά μαζί ενισχύει την ανάπτυξη του λεξιλογίου και την κατανόηση κειμένου

Ανάγνωση πριν από τον ύπνο

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να δει την ανάγνωση ως κάτι σημαντικό, είναι να κάνετε μεγάλη υπόθεση το διάβασμα πριν τον ύπνο. Ενσωματώστε το διάβασμα ως μια “αδιαπραγμάτευτη” προσθήκη στη ρουτίνα ύπνου, εξίσου σημαντική με το να φορέσει πιτζάμες και να βουρτσίσει τα δόντια του. Το διάβασμα πριν τον ύπνο «ενισχύει μια κουλτούρα φιλαναγνωσίας» στο σπίτι σας.

Δημιουργήστε λέσχες ανάγνωσης

Μπορείτε επίσης να επαναπροσδιορίσετε τον οικογενειακό χρόνο ανάγνωσης ως λέσχη βιβλίου, ή να δημιουργήσετε μια λέσχη βιβλίου με άλλα παιδιά της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους λέσχη ανάγνωσης· το ίδιο ισχύει και για ξαδέρφια ή άλλα μέλη της οικογένειας (τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε παρόμοια ηλικία ώστε να μπορούν να διαλέξουν κατάλληλα βιβλία). Στη συνέχεια, μπορούν να συναντηθούν για να συζητήσουν το βιβλίο, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

«Κρύψτε» την ανάγνωση στα ενδιαφέροντά τους

Για παιδιά που ίσως δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αναγνώστες, η NWEA προτείνει να βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε τα ενδιαφέροντά τους, είτε πρόκειται για εικαστικά, αθλητισμό ή μουσική, και να συνδέσετε αυτά με την ανάγνωση.

Λάβετε υπόψη τις δυσκολίες

Η NWEA υπενθυμίζει στους γονείς ότι ακόμα κι αν ο μαθητής διαπρέπει σε κάποια μαθήματα στο σχολείο ή παρακολουθεί προχωρημένα μαθήματα, μπορεί να χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη στην κατανόηση κειμένων και την παραγωγή γραπτού λόγου.

Λάβετε υπόψη και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν νευροδιαφορετικά παιδιά, όπως η ΔΕΠΥ ή η δυσλεξία, που ίσως απαιτούν όχι μόνο υποστήριξη στο σπίτι, αλλά και παρέμβαση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.

Ενισχύστε τις δεξιότητες στο σπίτι

Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο παιδί σας φαίνεται να έχει κατακτήσει την ανάγνωση, οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύουν συγκεκριμένες δεξιότητες στο σπίτι. Η ανάλυση στοιχείων μιας ιστορίας, όπως η σύγκρουση, ο ανταγωνιστής και η κορύφωση, μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση του κειμένου. Σύμφωνα με την NWEA, η ανάγνωση δυνατά (ακόμα κι αν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους) βελτιώνει επίσης την κατανόηση κειμένου.

Αυτές οι συμβουλές δεν βοηθούν μόνο στην αποφυγή της «θερινής οπισθοδρόμησης», αλλά και στην κάλυψη ενδεχόμενων κενών στις δεξιότητες. Ό,τι κι αν χρειάζεται το παιδί σας για να ενισχύσει τις δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής του, η ενεργή συμμετοχή και το ενδιαφέρον σας για την εκπαίδευσή του θα το βοηθήσει να αγαπήσει το διάβασμα και να αποκτήσει τα εφόδια για να αριστεύσει τόσο στο σχολείο όσο και στην ενήλικη ζωή του.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print