Η πτώση και το επακόλουθο χτύπημα του κεφαλιού είναι πολύ συχνό ατύχημα στις μικρές ηλικίες.
Όπως αναφέρει ο παιδίατρος, Κυριάκος Δουλγέρης, στατιστικά είναι κάτι που έστω και μία φορά θα συμβεί σε όλους. Ας δούμε έναν σύντομο οδηγό για το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση:
1) Χρειάζεται από την πλευρά μας ψυχραιμία και όχι πανικός. Όσο και αν τρομάζουμε στην ιδέα, όσο και να φοβόμαστε το κακό, αντικειμενικά εκείνη τη στιγμή εμείς βρισκόμαστε δίπλα στο παιδί και θα πρέπει να το βοηθήσουμε!
2) Κάνουμε μία γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης πριν πάρουμε τηλέφωνο τον παιδίατρο. Τι βλέπουμε; Υπάρχει αιμορραγία; Υπάρχει μώλωπας ή καρούμπαλο; Έχει χτυπήσει και στο σώμα; Το παιδί έχει κανονικά τις αισθήσεις του; Αν καλέσουμε ενώ το παιδί ακόμα ουρλιάζει δυνατά και εμείς βρισκόμαστε σε σύγχυση, ο γιατρός στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου δεν έχει τις πληροφορίες για να μας βοηθήσει.
3) Αν υπάρχει έντονη αιμορραγία πιέζουμε το τραύμα με έναν επίδεσμο ή πετσέτα. Κάθε αιμορραγία σταματάει με εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων. Είναι πιθανό να υπάρχει θλαστικό τραύμα που να χρειάζεται συρραφή. Επίσης πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν το παιδί παρουσιάζει απώλεια αισθήσεων ή φαίνεται ότι είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, δεν χρονοτριβούμε.
4) Αν υπάρχει μώλωπας ή καρούμπαλο εφαρμόζουμε στην περιοχή πάγο ή παγοκύστη τυλιγμένο σε ένα πανί. Το βάζουμε για περίπου 15 λεπτά κάνοντας μικρά διαλείμματα. Μπορούμε να επαναλάβουμε την παγοθεραπεία και αργότερα.
5) Δώστε στον παιδίατρο τηλεφωνικά σωστά το ιστορικό! Ήταν κάποιος παρών και είδε την πτώση; Χτύπησε κατευθείαν στο κεφάλι ή έβαλε το χεράκι ή το σώμα μπροστά; Από τι ύψος έπεσε; Πάνω σε τι υλικό χτύπησε; Οι πληροφορίες αυτές όπως και η περιγραφή της γενικής εικόνας του παιδιού μετά το χτύπημα (είναι ζωηρό; παίζει;) είναι πολύ σημαντικές για τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός.
6) Παρακολούθηση ! Το σημαντικότερο μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι η 24ωρη παρακολούθηση για συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν κάποια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη όπως η πρόκληση αιματώματος. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ελέγχουμε την γενική κατάσταση και συμπεριφορά του παιδιού και προσέχουμε οι συνήθειες του να είναι όπως τις ξέρουμε. Δηλαδή να φάει κανονικά, να παίξει και να κοιμηθεί τις ώρες που κοιμάται φυσιολογικά.
Ιδιαίτερα προσέχουμε για ανησυχητικά συμπτώματα όπως :
- Πονοκέφαλος, Υπνηλία, Ζάλη
- Θολή Όραση
- Μη φυσιολογικές αλλαγές στη συμπεριφορά
- Εμετός
- Αστάθεια βάδισης
- Μπερδεμένη Ομιλία
- Εξασθένηση μνήμης, Σύγχυση, Αποπροσανατολισμός
Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να ξυπνάμε το παιδί ανά 3 ώρες και να βλέπουμε ότι αυτό μας αναγνωρίζει και μας καταλαβαίνει.
Μετά τη παρέλευση 24 ωρών από το χτύπημα το παιδί θεωρείται ότι έχει ξεφύγει από τον όποιο κίνδυνο και η παρακολούθηση σταματά.