Γέννησε η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας

Ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους ενός κιλού και 775 γραμμαρίων έφερε στον κόσμο μια 36χρονη Σουηδέζα η οποία είχε υποβληθεί παλαιότερα σε μεταμόσχευση μήτρας.

 

Η 36χρονη είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να γεννήσει ένα παιδί, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε μια επαναστατική τεχνική που θα λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αγοράκι γεννήθηκε με καισαρική τομή από τον Mats Brännström, καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Η μητέρα του μωρού γεννήθηκε χωρίς μήτρα αλλά είχε δικές της ωοθήκες με υγιή αυγά. Το 2012 της έγινε μεταμόσχευση μήτρας με δότρια μια 61χρονη γυναίκα η οποία είχε ήδη περάσει προ επταετίας στην εμμηνόπαυση.

Αυτή η «επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας», εξηγεί στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» ο καθηγητής Brännström, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι το μωρό ήταν πρόωρο (ο τοκετός έγινε στις 31 εβδομάδες κύησης) είναι απολύτως υγιές και πήραν εξιτήριο από το μαιευτήριο μετά από δέκα ημέρες.

Ο ίδιος ελπίζει τώρα να εξασφαλίσει την έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε από το επόμενο καλοκαίρι να εκτελεί ο ίδιος τις μεταμοσχεύσεις μήτρας, όχι πλέον σε πειραματικό στάδιο.

Μετά τη μεταμόσχευση κάθε γυναίκα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο και μετά να γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην μήτρα. Αυτό σημαίνει  ότι οι πρώτες γεννήσεις με μεταμοσχεύσεις μήτρας θα μπορούσαν να γίνουν το  2017.

Exit mobile version