Νέες κατευθυντήριες γραμμές ύπνου για μωρά και γονείς

Εντάξει, ξέρουμε ότι οι νέοι γονείς δεν είναι εύκολο να αποκτήσουν μια ρουτίνα ύπνου, οπότε στην αρχή τουλάχιστον δεν κοιμόνται τόσο όσο χρειάζεται.

Ωστόσο το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στις ΗΠΑ έδωσε νέες συστάσεις έπειτα από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας από επιτροπή 18 επιστημόνων -από παιδιάτρους και γυναικολόγους μέχρι ψυχίατρους.

Για να λειτουργήσει σωστά ένας άνθρωπος θα πρέπει να εκπληρώσει τις ατομικές και βασικές του ανάγκες για ύπνο. Αναγνωρίζοντας λοιπόν το γεγονός ότι κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και χρειάζεται περισσότερες ή και λιγότερες ώρες ύπνου από αυτές που αναφέρονται παρακάτω, δίνει ένα μεγαλύτερο εύρος ωρών το οποίο ενδέχεται να είναι κατάλληλο.

Εδώ μπορείτε να δείτε πόσο ύπνο χρειάζονται διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

Ενήλικες (18-64 ετών)

7-9 Ώρες

Γιατί έχει σημασία: Η ερευνήτρια  Kristen L. Knutson, λέει η μικρή διάρκεια ύπνου 4-5 ώρες έχουν αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες και μαθησιακά προβλήματα. Για δικό σας καλό λοιπόν – και του μωρού σας – πρέπει να κοιμάστε.

Νεογέννητα (0-3 μηνών)

15-17 ώρες

Είναι φυσιολογικό τα νεογέννητα να έχουν ακανόνιστες ώρες ύπνου, σπάζοντας αυτές τις 15-17 ώρες, μένοντας έως και τρεις ώρες ξύπνιοι. Μερικές φορές μπορεί να κοιμούνται νευρικά, ανήσυχα, χαμογελαστά ή με πιπίλισμα.

Βρέφη (4-11 μηνών)

12-15 ώρες

Αυτή είναι μια σημαντική ρουτίνα. Τα περισσότερα βρέφη (70-80%) καταφέρνουν να κοιμούνται σχεδόν όλη τη νύχτα μέχρι να συμπληρώσουν τους 9 μήνες. Χρειάζεται βέβαια ένας υπνάκος ή και περισσότεροι από 30 λεπτά έως δύο ώρες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα μικρά παιδιά (1-2 ετών)

11-14 ώρες

Μήπως το παιδί σας αντιστέκεται να πάει στο κρεβάτι του; Βεβαιωθείτε ότι ο υπνάκος που κάνει – ένας κατά τη διάρκεια της ημέρας – δεν είναι πάρα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

 

Exit mobile version