Οι τελευταίοι σταθμοί περιοδείας της παιδικής παράστασης «Τα Ψηλά Βουνά»

Το θεατρικό έργο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία.

Η παράσταση διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε και αν ακόμα κάποιος δε γνωρίζει «Τα Ψηλά Βουνά», φεύγοντας από την αίθουσα, αισθάνεται ότι έχει διαβάσει το βιβλίο.

Τα σκηνικά εμπλουτίζονται με ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούμενα σχέδια (3D Animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Πρώτη φορά σε οικογενειακή παράσταση ψηφιακές προβολές κινούμενων σχεδίων συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν με την κίνηση των ηθοποιών, συνθέτοντας ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, με δάσος, άστρα και ουρανό.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που σίγουρα έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του, ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που μετά την προτροπή του δασκάλου τους, περνάνε το καλοκαίρι μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά. Η παράσταση έχει στόχο να ζωντανέψει όλες αυτές τις εικόνες, όπως επίσης και τις αυθεντικές ζωγραφιές του βιβλίου. Σκοπός μας είναι να νιώσουν οι μικροί μας θεατές μέρος αυτής της παρέας των παιδιών πάνω στα βουνά. Στο μικρό χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια, σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους… Να μάθουν την αξία της φύσης και κυρίως την ευθύνη της προστασίας της, για το κοινό καλό.

«Είναι και τα δέντρα συγγενείς μας» τους εξηγεί η μικρή βοσκοπούλα η Αφρόδω. Κι όταν τα παιδιά φεύγουν από τη στάνη της, αναφωνούν πως “έμοιαζε κι η ίδια με δεντρί”. Διατηρώντας αυτούσια τη γλώσσα του βιβλίου οι ηθοποιοί γίνονται μαθητές δημοτικού και αντιμετωπίζουν με αγνότητα και ενθουσιασμό αυτή την περιπετειώδη εξόρμηση. Με τη χρήση του 3d animation, με παραδοσιακά μουσικά όργανα, με ήχους και μυρωδιές του δάσους, ελπίζουμε ότι στο τέλος οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την αίσθηση πως δεν είδαν μόνο μια παράσταση, αλλά ότι πήγαν και μια πρωτότυπη εκδρομή!»

Σκηνοθεσία: Μαυρογεωργίου Βασίλης

Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος

Σκηνικά & Κοστούμια: Ζαμάνης Κωνσταντίνος

Χορογραφία: Μαργαρίτης Δημήτρης

Ψηφιακά Video: Τσιμούρης Νίκος

Κινούμενα Σχέδια: Σιγάλας Βαγγέλης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σιωπίδου Αναστασία, Μαραθάς Νίκος

Βοηθός Σκηνογράφου: Αγαθού Αναστασία

Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ιακώβου Ειρήνη ­ Δασκάλα 30ου Δ.Σχ.Περιστερίου

Παίζουν:

Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Αφηγητής, Πατέρας, κυρ­Στέφανος,

Δάσκαλος, Προεστός, γριά­ Χάρμαινα)

Μάνος Στεφανάκης (Φάνης)

Δόβρης Θανάσης (Αντρέας)

Ποιμενίδης Γρηγόρης (Φουντούλης, Χωρικός)

Μάρκου Κλεοπάτρα (Μάνα, Δήμος, Αφρόδω)

Μεντζέλος Σωτήρης (Καλογιάννης)

Φλατσούσης Παντελής (Δημητράκης)

Χανιωτάκης Νικορέστης (Κωστάκης, Λάμπρος)

Τιμή Εισιτηρίων: 10 ευρώ

Τελευταίοι σταθμοί της καλοκαιρινής περιοδείας

Παρασκευή, 12 Αυγούστου Φλόκα Ανοιχτό Θέατρο Φλόκα

Σάββατο, 13 Αυγούστου Κιάτο Θέατρο Άσο

Τετάρτη 17 Αυγούστου Δελφοί Θέατρο Φρυνίχου

Σάββατο 20 Αυγούστου Ραφήνα Προαύλιος Χώρος Γυμνασίου­Λυκείου Ραφήνας

Τετάρτη 31 Αυγούστου Μενίδι Ανοιχτό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, Δήμου Αχαρνών

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου Ηλιούπολη Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Να θυμίσουμε ότι, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική το 1918. Εξαιτίας αυτού κάηκε δημοσίως από τις αντιβενιζελικές κυβερνήσεις που πήραν την εξουσία από το 1920 και μετά. Επέστρεψε ωστόσο στα σχολεία με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της τελευταίας κυβέρνησης Βενιζέλου (1928 – 1932) κι από τότε αποτέλεσε σταθερό παιδικό και εφηβικό ανάγνωσμα για ολόκληρες γενιές.

Exit mobile version