Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ημέρα κατά την οποία ο ΟΗΕ κατοχύρωσε την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία περιλαμβάνει τους τομείς Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών.

Παρά την σπουδαιότητα και επικαιρότητα των δικαιωμάτων αυτών, όμως, εκατομμύρια παιδιά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεχίζουν να υφίστανται τραγικές συνέπειες από πολέμους, ασθένειες, και το οικονομικό χάος που, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, οδηγεί σε αμέτρητες μορφές παιδικής κακοποίησης. Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται «ξύλινα» και χιλιοειπωμένα, θα σοκαριστείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο συχνά και πόσο κοντά σας λαμβάνουν χώρα.

Η τελευταία έκθεση της Unicef (Μάρτιος-Οκτώβριος 2014) καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα:

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στερούνται τα βασικά δικαιώματα, καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αύξηση στο ποσοστό παιδική φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα:

Σοκάρουν τα στοιχεία για το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν ούτε τα βασικά, σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Αυξήθηκαν δραματικά μέσα στην πενταετία 2009- 2013, τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως, π.χ. σε καθημερινή βάση ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και νωπά φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλέον και νοικοκυριά που θεωρούνται μη φτωχά.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε

Η UNICEF πιστεύει πως κάθε δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας δεν πρέπει να είναι μια μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά μάλλον μια διαρκής προσπάθεια, που θα ρίχνει όλο και περισσότερο φως σε ένα θέμα που έχει παραμείνει αόρατο για πάρα πολύ καιρό. Έτσι ξεκινά την πρωτοβουλία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών».

Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας

Το παρακάτω βίντεο το έφτιαξαν μαθητές της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ειδικά γι’ αυτή τη μέρα! Δείτε το!



 
Πηγή: dimokratiki.gr

Exit mobile version