Σταύρος Σβήγκος: Αν δεν πέσεις, δεν θα μάθεις!

Ο Σταύρος Σβήγκος είναι ένας ηθοποιός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Με μια πετυχημένη πορεία τόσο στον χώρο της τηλεόρασης όσο και στον χώρο του θεάτρου, συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις ερμηνείες τους. Αυτή την εποχή πρωταγωνιστεί στο θέατρο Πόρτα στην θεατρική παράσταση που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους: «Το παιδί και τα μάγια» και μιλά στο baby.gr για την παράσταση και την ανταπόκριση από το φιλοθεάμων κοινό.

Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette “L’ enfant et les sortileges”. Ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο που του επιβάλλεται και τον ξαναστήνει από την αρχή.

Τι ακριβώς όμως πραγματεύεται το έργο; «Το έργο πραγματεύεται την ελευθερία, την ευθύνη, τη συνεργασία, τη συνείδηση και τη μη συνειδητότητα, την πίεση, την καταπίεση, τη χαρά. Kάθε φορά που παίζουμε ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο .. Είναι ένα πολύπλευρο έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σταύρος.

Στο παραμύθι αυτό, μέσα από ένα παιχνίδι κανόνων και παραβάσεων, απαγορεύσεων και αντιδράσεων, απαιτήσεων και προσδοκιών, το παιδί πειραματίζεται με τη ζωή, κάνει λάθη, αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και έρχεται αντιμέτωπο με τις επιλογές του. Τελικά όμως τι είναι προτιμότερο; Nα κάνουμε λάθη ή να έχουμε κοντά μας ανθρώπους μου υποδεικνύουν το σωστό και το λάθος; Όπως αποκαλύπτει ο νεαρός ηθοποιός, αν δεν πέσεις δεν θα μάθεις. «Σωστό είναι να υπάρχει κάποιος να μας προσέχει (μέχρι κάποια ηλικία ) αλλά σωστότερο είναι να ξέρει και αυτός πόσο θα μας προσέχει. Να υπάρχει ισορροπία ..», τονίζει.

Το μήνυμα της παράστασης «Το παιδί και τα Μάγια», σύμφωνα με τον Σταύρο Σβήγκο είναι η ισορροπία. «Η ισορροπία στις σχέσεις, με τον εαυτό μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας και γενικότερα η ισορροπία στην ζωή ενός ατόμου. Αγάπη, ισότητα , κατανόηση και ελευθερία!»

Ο ίδιος αποκαλύπτει πώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε παιδικό θέατρο. Όσον αφορά μάλιστα το παιδικό κοινό θεωρεί πώς δεν είναι «δύσκολο», όπως συνηθίζεται να λέγεται αλλά πολύ ζωντανό κοινό που δεν φοβάται να δείξει από την θέση του θεατή την αλήθεια του. «Μοιράζεται μαζί σου τα συναισθήματα που του προκαλείς με έντονο τρόπο. Αν είσαι ανοιχτός και εσύ προς αυτά γίνετε μια ανταλλαγή συναισθημάτων η οποία ζωντανεύει όλο το παραμύθι. Μπαίνεις ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο για δυο ώρες. Όταν φεύγουν και σε χαιρετούν, βλέπεις πως πήραν αυτόν τον κόσμο μαζί τους και εσύ επιστρέφεις λίγο πιο ευτυχισμένος στον δικό σου.»

Τέλος τι είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να επιλέξουν την συγκεκριμένη παράσταση; «Ότι θα αφήσουμε την παιδική φαντασία να καλπάσει. Τα αντικείμενα, τα σκηνικά, τη μουσική , το λόγο και το σύγχρονο χορό που έχει μέσα η παράσταση τα χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιορίζεται η φαντασία των θεατών σε όρια και πλαίσια.. Μέσα σε όλα αυτά δείχνουμε πως φτιάχνεται η κάθε εικόνα-σκηνή με απλό τρόπο αλλά καθόλου πρόχειρο, μέσα από το χιούμορ και μέσα από συναισθήματα», καταλήγει ο ίδιος.

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για το «Παιδί και τα Μάγια.»

Exit mobile version