Αν το παιδί σας κυκλοφορεί στο σπίτι φωνάζοντας «ballerina cappuccina» με φωνή καρτούν, δεν είστε μόνοι.
Το νέο viral trend με σουρεαλιστικούς χαρακτήρες και φράσεις χωρίς νόημα έχει κατακλύσει TikTok και YouTube Shorts, προκαλώντας φρενίτιδα στους μικρούς και… σύγχυση στους μεγάλους.
Με περίεργες λέξεις, τεχνητή νοημοσύνη, υπερβολικές φωνές με ιταλική «προφορά» και χαρακτήρες όπως καρχαρίες με Nike ή ballerinas με φλιτζάνι καπουτσίνο για κεφάλι, αυτή η νέα τρέλα έχει γίνει η αγαπημένη εμμονή της Gen Z και της Gen Alpha — και ο εφιάλτης κάθε απορημένου γονιού που προσπαθεί να καταλάβει «τι βλέπουν πάλι αυτά τα παιδιά».
Τι είναι το Italian Brainrot;
Παρά το όνομά του, δεν έχει καμία σχέση με την Ιταλία, ούτε με ιατρικές παθήσεις. Πρόκειται για έναν αλλοπρόσαλλο ψηφιακό κόσμο που γεννήθηκε μέσα από συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης, γελοίων χαρακτήρων και παραλογισμού, ακριβώς όπως αρέσει στη Gen Z και στη Gen Alpha.
Κύριο χαρακτηριστικό; Φράσεις που ακούγονται κάπως ιταλικές, παράλογες φιγούρες (καρχαρίες με Nike, μπαλαρίνες με κεφάλι καπουτσίνο) και φωνές γεμάτες υπερβολή. Όλο αυτό το χαοτικό σύμπαν παίζει ασταμάτητα σε TikTok και YouTube Shorts – και τα παιδιά το απομνημονεύουν με ρυθμούς… που τρομάζουν.
Γιατί λέγεται «brainrot»;
Ο όρος “brainrot” χρησιμοποιείται στην αργκό του ίντερνετ για να περιγράψει περιεχόμενο που είναι τόσο παράλογο, τόσο υπερφορτωμένο, που νιώθεις ότι… σου λιώνει λίγο τον εγκέφαλο. Το Oxford, μάλιστα, κατέταξε τη λέξη “brainrot” στις κορυφαίες του 2024. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη για την κουλτούρα του χάους, τι είναι;
Οι χαρακτήρες
Tralaero Tralala: Ο OG του trend. Καρχαρίας με παπούτσια Nike που τραγουδάει το όνομά του σαν σύνθημα.
Bobardiro Crocodilo: Υβρίδιο κροκοδείλου και βομβαρδιστικού. Ναι, σωστά διαβάσατε.
Ballerina Cappuccina: Ένα κράμα μπαλαρίνας και φλιτζανιού καπουτσίνο, είναι μια χορεύτρια με φλιτζάνι καφέ για κεφάλι, που κάνει πιρουέτες με χάρη. Ο ιδιόμορφος σχεδιασμός και ο συνοδευτικός ήχος τον έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά.
Brr Brr Patapim: Απεικονίζεται ως υβρίδιο μαϊμού και δέντρου, με χαρακτηριστικά τα μεγάλα ανθρώπινα πόδια και τη μακριά μύτη
Lirilli Larila: Με στοιχεία από κάκτο και ελέφαντα, αυτός ο χαρακτήρας του Italian brainrot εμφανίζεται συχνά να περπατά στην έρημο φορώντας σανδάλια.
Tung Tung Sahur: Ξεκίνησε ως remix ενός παραδοσιακού ινδονησιακού καλέσματος για το φαγητό πριν τη νηστεία του Ραμαζανιού. Ένας TikToker το μετέτρεψε σε AI θρίλερ, όπου ένας ξύλινος χαρακτήρας εμφανίζεται τρομακτικά αν αγνοήσει κανείς τρεις φορές το κάλεσμα «Tung Tung». Το αποτέλεσμα; Ένα νέο trend στο TikTok που έχει αναπαραχθεί σε χιλιάδες βίντεο, remix και εφέ.
Πώς ξεκίνησε το viral φαινόμενο
Το Italian Brainrot γεννήθηκε στο TikTok τον Ιανουάριο του 2025, με ένα βίντεο που παρουσίαζε τον Tralaero Tralala και μια φωνή τεχνητής νοημοσύνης που απήγγειλε φράσεις χωρίς κανένα νόημα. Αν και το αρχικό βίντεο διαγράφηκε, η ζημιά – ή μάλλον, η επιτυχία – είχε ήδη γίνει. Τα παιδιά άρχισαν να δημιουργούν δικούς τους χαρακτήρες, να μιμούνται τις φωνές και να επαναλαμβάνουν φράσεις που για εμάς δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά για εκείνα είναι… ψηφιακός πολιτισμός.
Οι γονείς προσπαθούν να καταλάβουν (ή απλώς να επιβιώσουν)
Για τους περισσότερους γονείς, το Italian Brainrot μοιάζει με κάτι εντελώς ακατανόητο. Κάποιοι γελούν μαζί του, άλλοι απλώς υπομένουν. «Αν ακούσω άλλη μια φορά “ballerina cappuccino”, θα δηλώσω παραίτηση», έγραψε ένας πατέρας στο TikTok – και οι υπόλοιποι συμφώνησαν με likes.
Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο είναι αθώο στη βάση του. Δεν κρύβει βία ή προσβλητικό περιεχόμενο (τουλάχιστον ως επί το πλείστον), αλλά είναι τόσο έντονο, γρήγορο και ακατάληπτο, που πολλοί γονείς νιώθουν πως χάνουν τον έλεγχο.
Και κάπου ανάμεσα στο τραγούδι του Tralaero και τις πιρουέτες της Cappuccina, προσπαθούν απλώς να παραμείνουν ψύχραιμοι.
Οι δάσκαλοι ζουν το δικό τους δράμα
Στην τάξη, η επίδραση είναι πιο άμεση. Κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει στο σημείο να… απαγορεύσουν τους χαρακτήρες του Italian Brainrot, αφού οι μαθητές πετάνε ατάκες στη μέση του μαθήματος ή ξεσπούν σε γέλια με τα «Tung Tung» και «Patapim».
Άλλοι, πιο ψύχραιμοι, το βλέπουν σαν ένα ακόμα παιχνίδι της παιδικής φαντασίας.
Το μόνο που αλλάζει είναι η πλατφόρμα: παλιά ήταν η αυλή και τα χαζοχαρούμενα τραγούδια. Τώρα είναι τα YouTube Shorts και οι φωνές της τεχνητής νοημοσύνης.