bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Φιλάς το παιδί σου στο στόμα: Στοργή ή όριο που δεν πρέπει να ξεπερνάς;

Ένα απλό φιλί στα χείλη. Μια χειρονομία που για κάποιους είναι η πιο αγνή μορφή στοργής ανάμεσα σε γονιό και παιδί.

Για άλλους, όμως, είναι κάτι «λάθος», ακόμα και ακατάλληλο. Το φιλί στο στόμα δίχασε γονείς και ειδικούς – και πυροδότησε μια συζήτηση που κανείς δεν περίμενε να ξεκινήσει. Τι είναι τελικά σωστό και τι λάθος; Και ποια όρια είναι προσωπικά, πολιτισμικά ή κοινωνικά επιβεβλημένα;

Μία μαμά περιγράφει την δική της ιστορία με την 3χρονη κόρη της και αποκαλύπτει τις απόψεις που συνάντησε σε μία συζήτηση στο Reddit.

«Όταν η τρίχρονη κόρη μου είναι χαρούμενη, ζητάει ένα «φιλί αληθινής αγάπης». Το πρωτοάκουσε βλέποντας μαζί μας το “Shrek”, αλλά γρήγορα έγινε το προσωπικό της σινιάλο για να λάβει λίγη στοργή./ Κάθε φορά που το ζητάει -συνήθως ένα μικρό φιλί στα χείλη-, ολόκληρο το σώμα μου γεμίζει φως. Είναι μία στιγμή αγνής και αυθεντικής αγάπης. Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζα.

Μέχρι που «έπεσα» σε μια κουβέντα στο Reddit, στην οποία εκατοντάδες γονείς διαφωνούσαν έντονα για το αν είναι σωστό να φιλάς το παιδί σου στο στόμα. Η αθώα χειρονομία είχε μόλις μετατραπεί σε αμφιλεγόμενο θέμα.

Γιατί κάποιοι γονείς θεωρούν ακατάλληλο το φιλί στο στόμα;

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν μια χρήστης ανέφερε ότι φίλη της χαρακτήρισε «περίεργο» το ότι φιλούσε το 9 μηνών μωρό της στο στόμα. Αυτό στάθηκε αφορμή να τεθεί το ερώτημα: «Φιλάτε τα παιδιά σας στο στόμα;»

Η αλήθεια είναι πως πολλοί γονείς αποφεύγουν τέτοια φιλιά στα βρέφη, κυρίως για λόγους υγιεινής και προστασίας από ιώσεις. Όμως, μετά τη βρεφική ηλικία, οι απόψεις διαφέρουν σημαντικά.

Τι λένε άλλοι γονείς

Πολλοί σχολίασαν πως τα ίδια τα παιδιά συχνά επιμένουν να φιλήσουν τους γονείς στο στόμα. Ένας μπαμπάς ανέφερε: «Ο 2,5 ετών γιος μου αρνείται να με φιλήσει στο μάγουλο. Μου κρατάει το κεφάλι και το γυρίζει για να με φιλήσει στα χείλη».

Άλλοι σχολίασαν πως δεν φιλοξενούν τέτοιες στιγμές στη δική τους οικογένεια λόγω προσωπικού τραύματος, όπως μια μητέρα που εξήγησε ότι αποφεύγει τα φιλιά στο στόμα επειδή είναι επιζήσασα παιδικής κακοποίησης, αλλά δείχνει τρυφερότητα με φιλιά στο μέτωπο, τα μάγουλα και τις πατούσες.

Υπήρξαν και όσοι επισήμαναν ότι ενώ εκείνοι νιώθουν άβολα, δεν απορρίπτουν την ανάγκη του παιδιού για στοργή: «Δεν τον φιλώ συχνά στο στόμα, αλλά αν εκείνος θέλει, δεν θα τον αποθαρρύνω. Δεν καταλαβαίνει γιατί αυτό θεωρείται ταμπού».

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Αρκετοί χρήστες εστίασαν στο ότι τα παιδιά δεν βλέπουν αυτά τα φιλιά με ερωτική ή ακατάλληλη χροιά. Το πρόβλημα, είπαν, είναι όταν εμείς –οι ενήλικες– σεξουαλικοποιούμε μια φυσική μορφή τρυφερότητας.

Όπως έγραψε ένας σχολιαστής: «Αυτό που είναι πραγματικά προβληματικό είναι να βλέπεις το φιλί ως κάτι περισσότερο από ό,τι είναι – μια χειρονομία αγάπης». Είναι άξιο να αναφερθεί, ότι σε άλλους πολιτισμούς είναι αρκετά σύνηθες να δείχνουν οι γονείς την αγάπη τους προς τα παιδια τους με φιλιά στο στόμα.

Ένας χρήστης από την Τουρκία εξήγησε πως «εγώ και ο σύζυγός μου φιλούμε την κόρη μας στο στόμα. Είναι μια πλατωνική έκφραση αγάπης», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι ακόμη και η γιαγιά του φιλούσε τις φίλες της στο στόμα – κάτι συνηθισμένο σε κάποιες κουλτούρες.

Ένας άλλος χρήστης ανέφερε, ότι κάποιες φορές είναι άβολο ένα τέτοιο φιλί στο παιδί, αλλά δεν τα σταματούν, όταν θέλουν εκείνα να το κάνουν σε εκείνους. «Σπάνια φιλάω το παιδί μου στα χείλη. Το φιλάω στα μάγουλα. Αλλά όταν εκείνο θέλει να μου δώσει ένα φιλί στο στόμα, δεν το σταματάω. Δεν καταλαβαίνει το λόγο που θα μπορούσε να είναι ταμπού αυτό και δεν θέλω να νιώθει άσχημα, όταν προσπαθεί να μου δείξει την αγάπη του», ανέφερε μία μαμά.

Υπάρχει «σωστό» και «λάθος»;

Η απάντηση ίσως είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε. Oι ειδικοί επεισημαίνουν, ότι θα εκφραστείτε με τον τρόπο που κάνει εσάς και το παιδί σας να νιώθετε άνετα και ασφαλείς.

Κάποιοι επιλέγουν τα φιλιά στο στόμα ως ένδειξη στοργής, άλλοι τα αποφεύγουν για προσωπικούς λόγους.

Το σημαντικό είναι η πρόθεση, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός των ορίων κάθε οικογένειας.

«Όσο για εκείνους που σας λένε ότι είναι «περίεργο»; Ίσως θα έπρεπε απλώς να κοιτάξουν τη δουλειά τους», σημειώνει η μαμά της ιστορίας.

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print