bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Διαρκεί περισσότερο η ανάρρωση από τον δεύτερο τοκετό; Τι απαντούν σχεδόν οι μισές μαμάδες

Πέντε μήνες μετά τη γέννηση του έκτου παιδιού της, μια μητέρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης.

Το μωρό δεν έχει ακόμη καθιερώσει έναν σταθερό νυχτερινό ύπνο, ενώ η ίδια παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί πλήρως στη ζωή με έξι παιδιά. Παράλληλα, το σώμα της μοιάζει σαν να είναι ακόμα στη διαδικασία τοκετού και σίγουρα δεν έχει «επανέλθει» όπως συχνά παρουσιάζεται στις ταινίες.

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας για την εμπειρία της λοχείας ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως δεν είναι η μόνη. Η μελέτη εστίασε τόσο στις σωματικές όσο και στις συναισθηματικές πτυχές της ανάρρωσης μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, στην έρευνα του Talker Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Intimina, συμμετείχαν 2.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει τα τελευταία τρία χρόνια, αποκαλύπτοντας εμπειρίες με τις οποίες πολλές μητέρες μπορούν να ταυτιστούν.

Τι δείχνουν τα ευρήματα

  • 2 στις 3 μαμάδες λένε, ότι εξακολουθουν να αναρρώνουν ακόμη και κάποια χρόνια μετά τον τοκετό
  • 47% των μαμάδδων που έχουν γεννήσει για δεύτερη φορά αναφέρουν, ότι η ανάρρωση διήρκεσε περισσότερο από ό,τι την πρώτη φορά
  • 88% των συμμετεχόντων τόνισε, ότι ανεξαρτήτως του πόσο προσπαθείς, δεν είναι σίγουρο το τι θα περιμένεις μετά τον τοκετό
  • Οι μισές από τις μαμάδες της έρευνας μαθαίνουν, ότι το σώμα τους ποτέ δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν γεννήσουν

    Η ανάρρωση από τον τοκετό δεν είναι ίδια για όλες

    Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο ανάρρωσης μετά τη γέννα, όπως ο φυσιολογικός τοκετός ή η καισαρική, καθώς και το αν υπήρχαν επιπλοκές. Επίσης, την ανάρρωση μπορεί να επηρεάσει κάλλιστα και ο θηλασμός.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψει το σώμα μετά τον τοκετό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες νιώθουν καλά στις 6 εβδομάδες, άλλες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και ο συναισθηματικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Για παράδειγμα, η επιλόχειος κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και έναν χρόνο μετά τον τοκετό. Συνεπώς, η ψυχική ανάκαμψη μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τη σωματική.

    Η ανάρρωση στον δεύτερο τοκετό

    Μετά τις πρώτες γεννήσεις χρειάζεται χρόνος για την ανάκαμψη, φυσικά. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο η ανάρρωση μετά από έναν επόμενο τοκετό να είναι πιο δύσκολη, εξαιτίας τόσο σωματικών όσο και συναισθηματικών παραγόντων.

    Όσον αφορά τους σωματικούς παράγοντες, μετά τον πρώτο τοκετό, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές του πυελικού εδάφους και χαλάρωση των κοιλιακών μυών, γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα όπως διαρροή ούρων ή πόνο στη μέση. Ένας ακόμη παράγοντας που προσθέτει η Burtner σε αυτή τη λίστα είναι ότι με κάθε επόμενη εγκυμοσύνη οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία.

    Όταν έχεις ήδη άλλα παιδιά να φροντίσεις, τελικά έχεις πολύ λιγότερες ευκαιρίες να αναπληρώσεις τον ύπνο σου. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική ανάρρωση μετά τον τοκετό και ακόμη πιο σημαντικός για την ψυχική υγεία. Στην πραγματικότητα, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.

    Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να γίνει η ανάρρωση πιο υποφερτή. Ο πιο βασικός, σύμφωνα με τη Seghers, είναι να δείξετε κατανόηση στον εαυτό σας και να αναγνωρίσετε ότι το σώμα σας έχει περάσει πολλά για να φέρει στον κόσμο αυτό το μικρό πλάσμα.

    Υπάρχουν κι άλλες πρακτικές που μπορούν να στηρίξουν συνολικά την ανάρρωση, ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά έχετε αποκτήσει. Αυτές περιλαμβάνουν:

    • Άκουσε το σώμα σου: Εάν μία άσκηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, το σώμα σού στέλνει μήνυμα, ότι πρέπει να κατεβάσεις ρυθμούς και να ξεκουραστείς
    • Απόφυγε να σηκώνεις βάρη
    • Να επιστρέψεις στη γυμναστική όταν είσαι έτοιμη
    • Δώσε προτεραιόττηα στα γεύματα
    • Μείνε ενυδατωμένη
    • Βάλε όρια στα μέλη της οικογένειας και τους φίλους
    • Ζήτα βοήθεια

      Ό,τι κι αν περιμένεις, ο τοκετός μπορεί να σε εκπλήξει

      Ακόμη κι αν έχεις φροντίσει σχολαστικά την ανάρρωσή σου, έχεις επαρκή στήριξη και έχεις ξαναγεννήσει, η έρευνα αυτή δείχνει ότι συχνά υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε όσα περιμένουν οι γυναίκες και σε ό,τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στην αίθουσα τοκετού και μετά.

      Πολλές νέες μητέρες συνειδητοποίησαν ότι κανείς δεν τις είχε προετοιμάσει για ορισμένες πλευρές της περιόδου μετά τον τοκετό. Για παράδειγμα, η αρθρογράφος αναφέρει ότι για την ίδια ήταν οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η ένταση των συναισθημάτων.

      Παράλληλα, ένα άλλο στοιχείο που πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι τις αιφνιδίασε στην έρευνα ήταν η εξασθένηση του πυελικού εδάφους.

      Για να είναι κανείς όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος, καλό θα είναι οι μέλλουσες μαμάδες να αξιοποιούν διαθέσιμους πόρους, όπως τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού και την υποστήριξη για το θηλασμό.

      Πηγή: parents.com

      Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print