bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Γλυκά και παιδιά: Γιατί η φράση «κι εμείς τρώγαμε, αλλά δεν πάθαμε τίποτα» είναι παγίδα

Ποιο παιδί δεν λαχταράει να φάει ένα γλυκό;

Ωστόσο, επειδή έχουν την τάση να υπερβάλλουν – είναι γλυκιά η ζάχαρη… στην κυριολεξία- οι γονείς οφείλουν να είναι προσεκτικοί. Δεν είναι λίγες, όμως, οι φορές που ορισμένοι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους τα γλυκά, με το σκεπτικό ότι «κι εμείς τρώγαμε γλυκά, δεν πάθαμε κάτι».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η παιδίατρος, Dr. Susanna Kemper, το «δεν πάθαμε κάτι» σηκώνει συζήτηση,  αλλά ας την αφήσουμε για άλλη φορά.

Το βασικό θέμα είναι πως και τα ίδια γλυκά… δεν είναι καν πια τα ίδια.

Αυτό που κάποτε ήταν σοκολάτα, ζάχαρη, γάλα και ίσως κάποιοι ξηροί καρποί, σήμερα είναι γεμάτο με τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και χημικά πρόσθετα, φτιαγμένα για να μειώνουν το κόστος, να εθίσουν και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του. Ακόμα και γλυκά που τα γνωρίζουμε από παιδιά, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν κάποτε.

Ας πάρουμε τη γνωστή σοκολάτα snickers. Αυτά ήταν τα συστατικά της πριν από κάποιες δεκαετίες: ζάχαρη, γλυκιά σοκολάτα γάλακτος, σιρόπι καλαμποκιού, φιστίκια, ζαχαρούχο γάλα, φυτικό λάδι, γάλα βύνης, ασπράδι αυγών, αλάτι.

Αυτά είναι τα συστατικά της σήμερα: Zάχαρη, φιστίκια, σιρόπι γλυκόζης, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, κακαομάζα, ηλιέλαιο, λακτόζη, λιπαρά γάλακτος, σκόνη ορού γάλακτος, φοινικόλιπος, αλάτι, Λακτόζη και πρωτείνη απο ορό γάλακτος (απο γάλα), γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), κοκκέλαιο (έλαιο καρύδας), ασπράδι αυγού σε σκόνη, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, πρωτείνη γάλακτος.

Γι’ αυτό αξίζει να βλέπουμε τα πράγματα με καθαρή ματιά, όχι μόνο με νοσταλγία. ΔΕΝ είναι “όπως παλιά”  και το ξέρουμε κατά βάθος. Ο περιορισμός των γλυκών που τρώει το παιδί σου δεν του στερεί τη χαρά της παιδικής ηλικίας, το προστατεύει από τις χρόνιες ασθένειες.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print