Το σφουγγάρι κουζίνας είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο καθαρισμού στο σπίτι.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καθαριότητα.
Δείτε ποιες επιφάνειες πρέπει να αποφεύγετε και τι να χρησιμοποιείτε στη θέση του.
1. Ανοξείδωτες επιφάνειες
Το σκληρό πράσινο ή μπλε μέρος του σφουγγαριού μπορεί να αφήσει γρατσουνιές σε νεροχύτες, βρύσες και ηλεκτρικές συσκευές από ανοξείδωτο ατσάλι.
Χρησιμοποιήστε μαλακό πανί μικροϊνών ή σφουγγάρι χωρίς τρίψιμο.
2. Γυαλισμένα ντουλάπια και λάκες
Το τρίψιμο θαμπώνει τη γυαλάδα και αφήνει μόνιμα σημάδια.
Ένα απλό πανάκι με ήπιο καθαριστικό είναι αρκετό.
3. Αντικολλητικά σκεύη
Το σφουγγάρι με τρίψιμο καταστρέφει την επίστρωση των τηγανιών και των κατσαρολών, μειώνοντας τον χρόνο ζωής τους.
Επιλέξτε σφουγγάρια ειδικά για αντικολλητικά ή μαλακά βουρτσάκια.
4. Γυαλί και καθρέφτες
Εκτός από γρατζουνιές, το σφουγγάρι αφήνει χνούδια και θολά σημάδια.
Καθαρίστε με πανί μικροϊνών και λίγο λευκό ξίδι ή καθαριστικό τζαμιών.
5. Ξύλινες επιφάνειες
Η υγρασία του σφουγγαριού μπορεί να εισχωρήσει στο ξύλο, προκαλώντας φούσκωμα και λεκέδες.
Χρησιμοποιήστε σχεδόν στεγνό πανί και ειδικό καθαριστικό ξύλου.
Το σφουγγάρι είναι πολύτιμο εργαλείο, αλλά δεν κάνει για όλα. Επιλέξτε το σωστό μέσο καθαρισμού για κάθε επιφάνεια και κρατήστε το σπίτι σας καθαρό χωρίς ζημιές.