Αν ανήκετε στη γενιά των millenials σίγουρα θα θυμάστε όλα εκείνα τα γκατζετάκια που χρησιμοποιούσαμε καθημερινά.
Και βέβαια για τότε ήταν πολύ μπροστά, αλλά αν τα δει κανείς σήμερα με την «έκρηξη» της τεχνολογίας, των πλατφορμών streaming και των social media, φαντάζουν απαρχαιωμένα. Ειδικά, στα μάτια των σημερινών παιδιών που έχουν γεννηθεί σε μία τελείως διαφορετική, πιο «αυτόματη» εποχή.
Φανταστείτε να δείχνετε στο παιδί σας τώρα ένα σταθερό τηλέφωνο με καλώδιο, μία κασέτα ή ένα… ταχυδρομικό κουτί. Σίγουρα θα γούρλωνε τα μάτια του και θα αναρωτιόταν «τι είναι αυτό τώρα;», παθαίνοντας πολιτισμικό σοκ.
Κάπως έτσι συνέβη και με γονείς που έκαναν κάτι αντίστοιχο στα παιδιά τους. Μία μαμά λοιπόν περιγράφει: «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να με έχει κάνει να νιώσω πιο αρχαία από όταν έδειξα στα παιδιά μου μερικά πράγματα από την νεανική μου ηλικία και τα χαρακτήρισαν παλιομοδίτικα. Όταν ήμουν παιδί, η ιδέα του να κουβαλάμε μαζί μας τηλέφωνο -ή να βγάζουμε με αυτό φωτογραφίες- μου φαινόταν αδιανόητο. Όμως, τα παιδιά μου δεν μπορούν να πιστέψουν, ότι έζησα σε μία εποχή που δεν υπήρχαν κινητά ή θα πρέπει να καθόμουν στον υπολογιστή για να στείλω ένα e-mail.»
Γονείς σαν τη μαμά παραπάνω έδειξαν 10 τέτοια «αρχαία» αντικείμενα στα παιδιά τους και οι αντιδράσεις του ήταν απίθανες.
VHS κασέτες
«Η κόρη μου 12 ή 13 τότε μου έλεγε ότι κάτι “τούβλα” υπήρχαν στο σπίτι των παππούδων της για να βλέπουν ταινίες. Εννοούσε τις βιντεοκασέτες», σημείωσε μία μητέρα.
Ο ήχος Dial-Up μόντεμ
Όλοι θυμόμαστε αυτόν τον ήχο, εφόσον έχουμε χρησιμοποιήσει το καλώδιο του τηλεφώνου για να συνδεθούμε στο ίντερνετ. «Πρόσφατα βάλαμε στον 11χρονο γιο μας να ακούσει τον ήχο του dial up modem. Γούρλωσε τα μάτια, άρχισε να γελάει και ρώτησε: “Τι είναι αυτό;”. Του είπαμε, ότι κάποτε χρησιμομποιούσαμε τη γραμμή του σταθερού τηλεφώνου για να συνδεθούμε στο ίντερνετ», ανέφεραν δύο ακόμη γονείς.
Furbies
«Η μητέρα μου προσφάτως μετακόμισε δίπλα στο σπίτι μας και έφερε μαζί της όλα τα παιχνίδια που είχα μικρή. Όμως, ένα ήταν αυτό που αγαπούσα περισσότερο και έπαιζα μαζί του. Και δεν ήταν άλλο από το Furby. Οι γιοι μου 6 και 4 ετών τρελάθηκαν με αυτό το κουκλάκι και ζητούσαν να πάνε στο σπίτι της γιαγιάς απλά για να δουν το Furby», είπε μία άλλη μητέρα.
Τηλέφωνο με καλώδιο
«Είχα ακόμη ένα τηλέφωνο με καλώδιο στο σπίτι και ο 15χρονος εγγονός μου ήταν στην κουζίνα μαζί μου, όταν αυτό άρχισε να χτυπά. Του είπα “απάντησε σε παρακαλώ”. Εκείνος πήγε προς το τηλέφωνο και απλά στεκόταν να το κοιτά. Του ξαναείπα: Αντε, σήκωσέ το” και μου απάντησε: “Ναι εντάξει, αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω!”. Έμοιαζε τελείως αστείο σε μένα το γεγονός, ότι δεν είχε ιδέα πώς να το χρησιμοποιήσει», ανέφερε μία γιαγιά.
«Όταν ο γιος μου ήταν 6 ετών, βρισκόμασταν σε ένα κατάστημα που είχε ακόμη ένα σταθερό κόκκινο τλέφωνο. Με ρώτησε τι ήταν αυτό. Και του απάντησα: τηλέφωνο. Με τεράστια έκπληξη το πλησίασε, το άγγιξε και είπε: Εννοώ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;”. Μου πήρε μερικά λεπτά για να του εξηγήσω, ότι κάποτε ο κόσμος τηλεφωνούσε με αυτό το εργαλείο… Η αλήθεια είναι ότι δεν του έφυγε αυτός ο ..τρόμος!» είπε μία μητέρα
Walkman
«Τα παιδιά μου 9 και 11 ετών βρήκαν στο σπίτι της γιαγιάς τους ένα Walkman και ρώτησαν: “τι είναι αυτό;” “Ένα Walkman» απάντησε. Κενό βλέμμα… “Και έπαιζε κασέτες” Περισσότερα κενά βλέμματα. “Είναι ένα iPod προτού εφευρεθούν τα iPods” τους είπε», σημείωσε ένας μπαμπάς
Μαγνητόφωνο
«Όταν επισκεφθήκαμε το Μουσείο Τεχνολογίας στη Γερμανία έδειξα στον 5χρονο γιο μου ένα παλιό στερεοφωνικό. Με ρώτησε αν ήταν κάτι σαν την Alexa. Δεν μπορούσε να καταλάβει, ότι έπρεπε να τοποθετήσουμε κάτι μέσα για να ακούσουμε μουσική. Κατέληξε να εκνευριστεί και να μας λέει: “δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι, αλήθεια. Είναι τόσο παλιό για τα παιδιά», ανέφεραν άλλοι γονείς
Γραμματοκιβώτιο
«Ένα απλό γραμματοκιβώτιο για τα παιδιά μου είναι κάτι το εντελώς άγνωστο. Έδωσα στον έφηβο γιο μου ένα φάκελο με γραμματόσημο και διεύθυνση να το ρίξει μέσα στο γραμματοκιβώτιο. Εκείνος στάθηκε μπροστά στο κιβώτιο με απορία και δεν ήξερε τι ακριβώς να κάνει. Στο τέλος είδε τη σχισμή και με ρώτησε: εδώ το βάζω; προτού ταχυδρομήσει τον φάκελο. Εγώ διπλώθηκα από τα γέλια και ευτυχώς κι εκείνος», διηγήθηκε μία μαμα.
Κασέτες
«Όταν η κόρη μου ήταν στο νηπιαγωγείο έπρεπε να κάνει μία εργασία που ζητούσε να της περιγράψω ένα αντικείμενο από την παιδική μου ηλικία. Εγώ της μίλησα για τις κασέτες και της εξήγησα, ότι δεν άγγιζες μία οθόνη για να ακούσεις μουσική ή να την “κατεβάσεις” από το ίντερνετ. Έπρεπε να ακούμε ραδιόφωνο και να περιμένουμε μήπως βάλει ο παραγωγός το αγαπημένο μας τραγούδι ή να πάμε σε ένα κατάστημα και να αγοράσουμε την κασέτα. Και για να ακούσουμε το αγαπημένο μας κομμάτι έπρεπε να πατήσουμε το “rewind” ή το “fast forward”», σημείωσε μία μητέρα.
Κολιέ από καραμέλες
«Μία φορά έδωσα στην κόρη μου ένα καραμελένιο κολιέ και περίμενα ότι θα ενθουσιαστεί από το concept της ζάχαρης που τη φοράς. Αντ’ αυτού έκανε μία γκριμάτσα και μου είπε: ποιο είναι το νόημα μίας κιμωλίας περασμένης σε σκοινί; Είναι τόσο μικρές που δεν μπορείς να ζωγραφίσεις με αυτές”. Τότε της είπα: “όχι, δεν είναι κιμωλίες, μπορείς να το φορέσεις στο λαιμό σου και να το φας”. Τότε με κοίταξε με μεγαλύτερη αποστροφή και μου είπε: “Μπορείς να φας κιμωλία; Μπλιαχ””. Το πέταξε στο έδαφος κι έφυγε τρέχοντας. Όταν το ξανασκέφτηκα, κατάλαβα, ότι είχε ένα δίκιο. Μοιάζει πολύ με κολιέ από μικρές κιμωλίες», τόνισε μία άλλη μητέρα.
Δισκέτες
«Ο 4χρονος γιος μου είχε την πιο αστεία αντίδραση, όταν του έδειξα μία δισκέτα. Την κοίταξε για λίγο και είπε με αυτοπεποίθηση: Ουάου, ένα 3D save button”. Μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω, ότι μιλούσε για το εικονίδιο του Save στους υπολογιστές», τόνισε ένας μπαμπάς.