5 μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική

Όταν ένα ζευγάρι καταφεύγει στην λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσει παιδί, επενδύει απίστευτο χρόνο, χρήμα και ενέργεια ώστε να γίνει με επιτυχία.

Αλλά δεν θέλει κάθε λεπτό της ημέρας να επιβαρύνεται με ένα ακόμη «πρέπει» που φορτώνει ενοχές στην καρδιά, αν δεν το κάνει. Μετά από μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο και μελέτη επιστημονικών ερευνών, συγκεντρώσαμε όλα όσα πραγματικά μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας να γίνει η εξωσωματική με επιτυχία και τι από αυτά που κυκλοφορούν είναι απλά μύθοι.

Μύθος 1ος: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία της εξωσωματικής

Λάθος. Τα αποτελέσματα ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ενδελεχή αξιολόγηση που επιβάλλεται να κάνει ο γυναικολόγος στο ζευγάρι και υπάρχουν μια σειρά από εξετάσεις και πράγματα που μπορεί να κάνει ο γιατρός ώστε να βελτιστοποιήσει τα ποσοστά επιτυχίας, λέει ο Glenn Schattman, MD, αναπληρωτής καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε θέσει στον γιατρό σας τις παρακάτω 5 ερωτήσεις πριν προχωρήσετε στην εξωσωματική.

Είναι η μήτρα μου έτοιμη;

Είναι οι σάλπιγγες καθαρές;

Έχω αρκετά ωάρια;

Είναι επαρκές το σπέρμα του συντρόφου μου;

Ενδέχεται κάποια από τις συνήθειες μου να επηρεάσει τις πιθανότητες επιτυχίας; Ο γιατρός σας θα πρέπει να αξιολογήσει τα φάρμακα, τα συμπληρώματα, τα βότανα που παίρνετε ή αν κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Κάτι που επίσης μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας είναι να κοιμάστε 7 -8 ώρες. Μια μελέτη από Κορεάτες ερευνητές διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να έχουν έναν επιτυχημένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης συγκριτικά με τις γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο από 9 ή λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ.

Μύθος 2ος: Πρέπει να μείνετε ακίνητες μετά την εμβρυομεταφορά

Λάθος. Όπως δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», τελικά η ακινησία δεν βοηθά και τόσο τις γυναίκες που έχουν καταφύγει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Υπογονιμότητας της Βαλένθια στην Ισπανία, συμμετείχαν συνολικά 240 γυναίκες. Αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, οι ειδικοί ζήτησαν από τις μισές να μείνουν ξαπλωμένες για 10 λεπτά, ενώ στις υπόλοιπες έδωσαν το ελεύθερο να σηκωθούν και να αποχωρήσουν.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι από την πρώτη ομάδα οι γυναίκες που τελικά απέκτησαν παιδί ήταν 50, ενώ από τη δεύτερη ομάδα ήταν 68. Και μπορεί αριθμητικά να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση, ωστόσο σημαντική διαφορά παρουσίαζε το ποσοστό των αποβολών. Στην πρώτη ομάδα άγγιζε το 27,5%, ενώ στη δεύτερη ομάδα ήταν μόλις 18%.

Μύθος 3ος: Το στρες μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας

Ίσως. Οι τεχνικές καταπολέμησης του στρες μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, σε ένα σύνολο 97 γυναικών, τυχαία επιλέχθηκαν οι 46 για να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του στρες, ενώ οι υπόλοιπες 51 θεωρήθηκαν η ομάδα ελέγχου και δέχθηκαν ως δώρο μια θεραπεία σε κέντρο spa.

Μετά από 5 εβδομάδες συμμετοχής στα σεμινάρια αντι-στρές, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης στις γυναίκες που τα παρακολουθούσαν ήταν 52%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου ήταν 20%.

Από την άλλη βέβαια, μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι το στρες δεν επηρεάζει την επιτυχία της εξωσωματικής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ προχώρησαν σε ανασκόπηση 14 προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν 3.583 γυναίκες και με βάση τα ευρήματά τους, ανέφεραν ότι κατέρριψαν τον μύθο σχετικά με το ότι το στρες της γυναίκας είναι «ένοχο» για την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι συμμετέχουσες στις 14 μελέτες πέρασαν από τεστ μέτρησης των επιπέδων του στρες πριν τη διεξαγωγή εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρήση ειδικών ψυχολογικών κλιμάκων. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε έναν μόνο κύκλο θεραπείας υποβοήθησης της αναπαραγωγής.

Οι ειδικοί διερεύνησαν εάν οι γυναίκες που ήταν ιδιαιτέρως αγχωμένες πριν την έναρξη της θεραπείας τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Οπός προέκυψε, το στρες δεν είχε καμία επίδραση σε ό,τι αφορούσε την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Μύθος 4ος: Ο βελονισμός βοηθάει να μείνετε έγκυος

Ίσως. Ερευνητές από το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Maryland, σε μια μετα-ανάλυση (σ.σ. ερευνητική μελέτη που συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες μελέτες και τις αξιολογεί μαζί) διαπίστωσαν ότι όταν χρησιμοποιήθηκε η θεραπεία του βελονισμού την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιτυχίας.

Πώς όμως σχετίζεται ο βελονισμός με την υπογονιμότητα; Όσον αφορά το θέμα της υπογονιμότητας, ο βελονισμός παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών, στην αύξηση της ροής του αίματος προς τις ωοθήκες, επομένως έχουμε βελτίωση της ποιότητας του ενδομητρίου, και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους δε άντρες, βελτιώνει τη μορφολογία, την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.

Μύθος 5ος: Η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων

Τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά αλλά να είστε προσεκτικοί. Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας στο Μόναχο διαπίστωσε ότι η θεραπεία των γυναικών με την ορμόνη μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Φαίνεται ότι λειτουργεί αντιοξειδωτικά στο ωοθυλκικό μικροπεριβάλλον αλλά δεν έχει επικρατήσει ως πάγια τεχνική η χορήγησή της.

 

Πηγή: Parents.com

 

Exit mobile version