Ποιες τροφές βοηθούν στη γονιμότητα;

Προσπαθείτε να συλλάβετε; Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας.

Είτε είστε στην αρχή της προσπάθειά, είτε έχετε ξεκινήσει εδώ και καιρό, θα βρείτε 5 τροφές τόνωσης της γονιμότητας για να προσθέσετε στη διατροφή σας, συν ένα τρόφιμο το οποίο πρέπει να αποφύγετε.

Φασόλια

Κατά πολλούς είναι το μαγικό φρούτο ενίσχυσης της γονιμότητας. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξέτασαν σχεδόν 19.000 γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες και διαπίστωσαν ότι η υπογονιμότητα τους ήταν 39% περισσότερο πιθανή σε γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Οι γυναίκες λοιπόν που έπαιρναν σημαντικά ποσοστά πρωτεΐνης από τα όσπρια είχαν περισσότερες πιθανότητας σύλληψης. Ρίξτε μερικά φασόλια στην σαλάτα σας ενώ σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν αντικαταστήστε τα με φακές ή ξηρούς καρπούς.

Παγωτό

Κι όμως! Και δεν μιλάμε για εκείνα τα παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή τα δήθεν γιαούρτια – παγωτά. Σύμφωνα με μελέτη των Nurses Health Study, μία ή δύο μερίδες από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το παγωτό, προστατεύουν από τη στειρότητα. Παραδόξως, το άπαχο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα λέει ο Χορσέ Χαβάρο, επίκουρος καθηγητής της διατροφής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υποθέτει ότι η αφαίρεση του λίπους από το γάλα αλλάζει την ισορροπία των γυναικείων ορμονών, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η ωορρηξία. Μην το παρακάνετε, όμως! 

Πράσινα φύλλα

Το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα, το μπρόκολο και άλλα πράσινα φυλλώδη είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα συστατικό που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία. Μη διστάσετε να μοιραστείτε την σαλάτα σας και με τον σύντροφό σας αφού οι άνδρες που καταναλώνουν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος έχουν πιο δυνατό σπέρμα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες αποβολής ή των γενετικών προβλημάτων στο μωρό. 

Σπόρος κολοκύθας

Οι σπόροι της κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μη-αιμικού σιδήρου, το είδος του σιδήρου που βρίσκεται σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν τακτικά συμπλήρωμα μη-αιμικού σιδήρου, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες συγκριτικά με εκείνες που δεν λάμβαναν.  

Ψωμί ολικής αλέσεως

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ό, τι οι επεξεργασμένοι για να χωνευθούν, βοηθώντας να διατηρηθεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα (και τα επίπεδα της ινσουλίνης). Τι σημαίνει αυτό; Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να διαταράξουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Μια ολλανδική μελέτη που έγινε σε 165 ζευγάρια που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, έδειξε ότι όταν οι γυναίκες είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν τις μισές πιθανότητες να συλλάβουν.  Αν λοιπόν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος επιλέξτε σκούρο ψωμί, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που βοηθά τις γυναίκες στη σύλληψη. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν Αμερικάνοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο μπορεί να υπερτριπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας, χάρη στο είδος των λιπών που περιέχουν. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες με ξύδι βαλσάμικο, ή στο μαγείρεμα αντί για βούτυρο.

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία εξισορροπούν τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος, αυξάνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. 

Αποφύγετε τα κακά λιπαρά

Τα κακά λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, στα τηγανητά, και σε πολλά άλλα πρέπει να τα αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Αυτά τα λίπη μειώνουν την ικανότητα του σώματος να αντιδράσει στην ινσουλίνη, πράγμα που θα σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ακανόνιστη ωορρηξία.

Exit mobile version