15 πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για τον θηλασμό

Σίγουρα έχετε ακούσει το ρητό «Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο ξεκίνημα για το μωρό.» Να λοιπόν κάποια πράγματα για το θηλασμό που καλό θα ήταν να ήξερε κάθε γυναίκα πριν ακόμα θηλάσει:

 

  1. Κάθε μητέρας το μητρικό γάλα έχει το δικό του μοναδικό άρωμα και τα μωράκια μπορούν να ξεχωρίσουν το γάλα της δικής τους μαμάς.
  2. Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά τα οποία θεραπεύουν τυχόν πληγές του στήθους που προκαλούνται από τον θηλασμό. Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με λίγο γάλα στα επώδυνα σημεία και θα δείτε πώς θα αισθανθείτε καλύτερα.
  3. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μειωμένο κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
  4. Ο θηλασμός μπορεί να σώσει σε μια οικογένεια πάνω από €2.000 σε έξοδα για γάλα τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού.
  5. Ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου στις ωοθήκες, μπορεί να μειωθεί με  τον θηλασμό.
  6. Οι μαμάδες μπορούν να θηλάζουν ακόμα κι όταν είναι άρρωστες – τη στιγμή που θα εμφανίσετε τα συμπτώματα, το μωρό έχει ήδη εκτεθεί στον ιό ή τα βακτήρια – και είναι μάλιστα ευεργετικό για το μωρό, επειδή εκτίθεται στα αντισώματα που παράγει το σώμα της μητέρας.
  7. Η ποσότητα του γάλακτος που παράγει μια γυναίκα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το μέγεθος του στήθους της.
  8. Το σώμα μιας μαμάς μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό του βάρος πιο εύκολα κατά την περίοδο του θηλασμού  και αυτό επειδή οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βοηθούν.
  9. Ο θηλασμός μπορεί να κάψει το ίδιο ποσό θερμίδων που χάνει όταν περπατά κανείς περίπου επτά μίλια.
  10. Τα μωρά που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο – όχι μόνο μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, διαβήτη και παιδικής παχυσαρκίας στο μέλλον.
  11. Μέσα από το μητρικό γάλα σας, το μωρό παίρνει μια μικρή γεύση των φαγητών που θα καταναλώνει αργότερα.
  12. Το μητρικό γάλα μπορεί να το βρει κανείς να πωλείται στο διαδίκτυο μέχρι και 4 δολάρια τα 28ml! Σίγουρα χρυσάφι!
  13. Κάθε στιγμή του θηλασμού, είναι μία μοναδική εμπειρία και δένει τη μαμά με το μωρό της.
  14. Σχεδόν το 75% των μαμάδων είναι «δεξιές!». Το δεξί τους στήθος δηλαδή παράγει περισσότερο γάλα.
  15. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αραίωση του μητρικού γάλακτος. Το γάλα της γυναίκας αλλάζει πραγματικά ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού, έτσι δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει κανείς σε αυτό.
Exit mobile version