6 πράγματα που κάθε μαμά θα ήθελε να ξέρει για τον θηλασμό, πριν θηλάσει

Όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως μπορούν να θηλάσουν.

Ωστόσο εξαιτίας του άγχους, της ελλιπής ενημέρωσης, διάφορων αναποδιών που μπορεί να συμβούν ή λόγω έλλειψης υποστήριξης, κάποιες γυναίκες δυστυχώς τελικά χάνουν το παιχνίδι. Εδώ είναι 6 πράγματα που πιστεύουμε είναι ότι θα ήταν καλό να ξέρουν όλες οι γυναίκες πριν ακόμα θηλάσουν.

Η πρώτη φορά που θα θηλάσετε δεν θα είναι μαγική

Μπορεί να είστε κουρασμένη, να πονάτε, να είστε υπό την επήρεια φαρμάκων, μουδιασμένη από τη μέση και κάτω ή και ραμμένη σε διάφορα σημεία του σώματός σας, όταν ξαφνικά μια νοσοκόμα θα σας φέρει το μωρό και θα το ακουμπήσει στο στήθος σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε να σας λύνει τις τυχόν απορίες σας. Αν υπάρχει η δυνατότητα, κανονίστε να μην ταΐσουν καθόλου το μωρό σας με μπιμπερό, αλλά να σας το φέρνουν στο δωμάτιο κάθε φορά που ξυπνά. Μιλήστε γι’ αυτό με το γιατρό και τη μαία σας.

Στην αρχή πονάει αλλά αν ο πόνος συνεχίζετε τότε κάτι δεν κάνετε σωστά

Είναι λογικό στην αρχή να μην έχετε ιδέα. Τις πρώτες λοιπόν εβδομάδες μπορεί να πονάτε (ερεθισμένες θηλές, μαστίτιδα, απόφραξη). Με τη κατάλληλη όμως αγωγή και με ζεστά η κρύα επιθέματα το γάλα θα ρέει άφθονο στο στήθος σας και δεν θα είναι καθόλου πρησμένο αλλά τρυφερό. Αν δείτε ότι οι ενοχλήσεις επιμένουν, μην τα παρατάτε αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ενδεχομένως κάποιον σύμβουλο θηλασμού.

Όλοι ξαφνικά γίνονται ειδήμονες!

«Το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα» «Ποτέ μην τρως κρεμμύδια πριν τον θηλασμό» «Πρέπει να θηλάζεις μόνο από ένα στήθος» με τον κατάλογο να μην σταματάει ποτέ! Ο καθένας θα έχει και από μία συμβουλή να σας δώσει για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να θηλάζετε το μωράκι σας.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τους “καλύτερους” τρόπους θηλασμού. Ίσως είναι καλύτερο να κρατήσετε το μωρό σας σε ένα πολύ πειθαρχημένο πρόγραμμα, αλλά μπορεί και όχι. Το μωρό σας μπορεί να αντιδράσει σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά μπορεί και όχι. Εσείς η ίδια είστε εκείνη που θα ανακαλύψει τις ανάγκες του μωρού στον θηλασμό με την πρακτική αφού εσείς θα είστε εκείνη που θα παρατηρείτε τις αντιδράσεις του σε διάφορα πράγματα που θα δοκιμάζετε. Εάν μάλιστα έχετε δίδυμα θα διαπιστώσετε ότι ακόμη και δύο μωρά αντιδρούν πολύ διαφορετικά και χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία

Οι θηλές από μόνες τους είναι ευαίσθητες. Εξαιτίας αυτού μερικές γυναίκες ενώ θηλάζουν το μωρό μπορεί να αισθάνονται μία σεξουαλική διέγερση. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε, αλλά είναι φυσιολογικό. Με τον καιρό αυτή η ευαισθησία θα ελαττωθεί.

Ο θηλασμός είναι εξαιρετικά βολικός

Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βρείτε τον σωστό τύπο του γάλακτος, να ρίξετε την σωστή ποσότητα τους νερού και να ακολουθήσετε σωστά όλη τη διαδικασία για να ετοιμάσετε το γάλα του μωρού. Αντιθέτως μπορείτε ανά πάσα στιγμή να «σερβίρετε» το δείπνο στο μωρό όπου και να βρίσκεστε! Ο θηλασμός είναι σίγουρα ο πιο βολικός τρόπος για μια μαμά να φροντίσει το παιδί της.

Θα νιώσετε πολύ περήφανες

Με τον θηλασμό δίνετε στο μωρό ένα καλό ξεκίνημα για τη ζωή του. Μπορείτε να είστε περήφανες για τον εαυτό σας ανεξάρτητα από το πόσο καιρό σκοπεύετε να θηλάσετε γιατί όσο και να είναι το χρονικό διάστημα θα καταφέρετε να αναπτύξετε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το μωρό σας.

Οι ανταμοιβές υπερκαλύπτουν τα προβλήματα. Όσες κι αν είναι οι αγωνίες σας, οι χαρές που θα συναντήσετε θα είναι περισσότερες. Το σημαντικό είναι να έχετε στήριξη και να μην ντρέπεστε να ρωτήσετε τους ειδικούς για μερικές συμβουλές θηλασμού. Υπάρχουν απαντήσεις και δεν είστε μόνη.

Exit mobile version