Εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε μητρικό γάλα για πρώτη φορά

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε μητρικό γάλα, σύμφωνα με ιταλική έρευνα, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην υγεία των μωρών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 34 υγιείς Ιταλίδες μητέρες, από τις οποίες οι ερευνητές πήραν δείγμα του μητρικού γάλακτος, μία εβδομάδα μετά τον τοκετό. Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στο 75% των δειγμάτων. Προηγούμενη έρευνα είχε αναδείξει την τοξική επίδραση των μικροπλαστικών σε ανθρώπινα κύτταρα, σε ζώα και στον θαλάσσιο βιότοπο, η επίδρασή τους, ωστόσο, στον ανθρώπινο οργανισμό παραμένει άγνωστη.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα φαγητά και τα ποτά από πλαστικές συσκευασίες που κατανάλωναν οι μητέρες, την κατανάλωση θαλασσινών, καθώς και τη χρήση προϊόντων προσωπική υγιεινής που περιέχουν πλαστικό. Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία συσχέτιση με την παρουσία μικροπλαστικών. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι η ευρεία παρουσία μικροπλαστικών στο περιβάλλον, καθιστά την έκθεση των ανθρώπων σε αυτά αναπόφευκτη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο μελλοντικές μελέτες να εντοπίσουν και συγκριμένους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η ίδια ομάδα είχε εντοπίσει μικροπλαστικά στον πλακούντα σε παλιότερη έρευνα που έγινε το 2020. «Η απόδειξη ότι μικροπλαστικά εντοπίζονται και στο μητρικό γάλα αυξάνει τις ανησυχίες μας για τα εξαιρετικά ευάλωτα βρέφη» αναφέρει η dr Valentina Notarstefano στο Università Politecnica delle Marche, στην Ancona της Ιταλίας.

Exit mobile version