Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο θηλασμός εκθέτει τα μωρά σε χημικές ουσίες

Τον τελευταίο καιρό οι φωτογραφίες των μαμάδων που θηλάζουν τα παιδιά τους ή ακόμη και το παιδί κάποιας φίλης γίνονται viral, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας θετικός διάλογος γύρω από τον δημόσιο θηλασμό.

Μια νέα όμως μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μπορεί να προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες γύρω από αυτό το θέμα. 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology, δείχνει ότι όσο περισσότερο ένα μωρό θηλάζει τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε μια κατηγορία χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης. Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και βρίσκονται σε πράγματα όπως τα είδη ένδυσης ή συσκευασίες τροφίμων και είναι ανθεκτικά στο νερό, τα λίπη και τους λεκέδες.

Σε μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 81 μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1997 και του 2000, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα μωρά που θηλάζουν είχαν υψηλές συγκεντρώσεις PFAS (οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος των μωρών στην πάροδο του χρόνου), οι οποίες αυξήθηκαν περίπου 20-30% για κάθε επιπλέον μήνα θηλασμού. Όταν οι μητέρες σταμάτησαν να θηλάζουν τα παιδιά τους, τα επίπεδα PFAS έπεσαν.

Οι χημικές αυτές ουσίες έχουν συνδεθεί με προβλήματα με το ανοσοποιητικό, την γονιμότητα, το ενδοκρινικό σύστημα, ακόμη και τον καρκίνο.

Ένα σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί, ότι οι χημικές ουσίες PFASs είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο μητρικό γάλα.

 Πηγή:popsugar.com

Exit mobile version