Πώς μπορώ να θηλάσω τα δίδυμα μωρά μου;

Εάν σχεδιάζετε να θηλάσετε τα δίδυμα μωράκια σας παράλληλα, να θυμάστε ότι είναι σαν να μαθαίνετε οποιαδήποτε άλλη νέα δεξιότητα.

Το σίγουρο είναι  ότι θα γίνετε καλύτερη με την πρακτική αλλά και η προετοιμασία βέβαια παίζει σπουδαίο ρόλο.  Στην αρχή μπορείτε να το συζητήσετε με τον παιδίατρο σας και να έχετε δίπλα σας κάποιον να σας βοηθάει για να στηρίζονται καλύτερα τα μωρά, όπως τον σύζυγό σας για παράδειγμα ή τη μαμά σας.

Θα έχω αρκετό γάλα για τα δίδυμα;

Πολλές νέες μητέρες ανησυχούν μήπως το γάλα τους δεν είναι αρκετό για το μωρό, αλλά στην πραγματικότητα λίγα είναι τα μωρά που δεν χορταίνουν από το μητρικό γάλα. Όσον αφορά βέβαια το θηλασμό ισχύει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, όσο περισσότερο δηλαδή θηλάζετε τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε. Με δύο μωρά περισσότερο γάλα απομακρύνεται από τους μαστούς αρά περισσότερο γάλα παράγεται.

Πώς μπορώ να θηλάσω δύο μωρά;

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και η πίστη ότι μπορείτε να τα καταφέρετε είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να έχετε «δίδυμη επιτυχία» στο θηλασμό!

Τα δίδυμα μπορούν βέβαια να θηλάσουν και ξεχωριστά αν θέλετε. Το να τα θηλάζετε όμως παράλληλα είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργήσετε άφθονη ποσότητα γάλακτος και να εξοικονομήσετε χρόνο. Τις πρώτες μέρες του θηλασμού πάντως και αφού δεν θα είστε ακόμα εξοικειωμένες μπορείτε να θηλάσετε ξεχωριστά.

Το ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει στο θηλασμό επειδή στηρίζει καλύτερα τα δίδυμα αλλά και το κοινό μαξιλάρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην υποστήριξη των μωρών. Δεδομένου ότι τα μωρά μεγαλώνουν και θα έχουν σύντομα τον έλεγχο της κεφαλής τους θα είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να θηλάσουν μαζί χωρίς την υποστήριξη του μαξιλαριού ή ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια. Ακόμη αργότερα, τα μωρά θα είναι σε θέση να τοποθετήσετε τους εαυτούς τους.

Ιδανικές στάσεις για να θηλάσετε τα δίδυμα


Κάτω από τη μασχάλη


Πλάγια παράλληλα


Μαξιλάρι θηλασμού διδύμων

Πολλές μητέρες θεωρούν ότι καλό είναι κάθε δίδυμο να έχει το δικό του στήθος από το οποίο θα πίνει γάλα. Αργότερα, μερικές μητέρες προτιμούν να διαφοροποιήσουν την θέση του κάθε μωρού και να μη του δίνουν γάλα πάντα από τον ίδιο μαστό.

Κι αν τα μωρά μου έχουν γεννηθεί πρόωρα;

Γενικά επειδή τα έμβρυα των διδύμων κυήσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα ο θηλασμός είναι ακόμα πιο σημαντικός. Το μητρικό γάλα μειώνει τις πιθανότητες ενός μωρού να προσβληθεί από μολύνσεις και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αν τα δίδυμα έχουν γεννηθεί πολύ νωρίς μπορεί στην αρχή να χρειαστεί να τροφοδοτηθούν από σωλήνα ή ειδικό κύπελλο μέχρι να είναι σε θέση να θηλάσουν. Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι το μητρικό γάλα στα πρόωρα μωρά δίνει ζωή και είναι ισχυρή ασπίδα προστασίας.

Exit mobile version