Πώς να φροντίσετε το στήθος σας μετά την εγκυμοσύνη

Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού, το στήθος σας θα είναι πρησμένο επειδή «κατεβαίνει» το γάλα. Είναι επίσης πιθανό να το αισθάνεστε βαρύ και ευαίσθητο.

Ίσως μάλιστα και να ανεβάσετε λίγο πυρετό. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχήσετε καθώς όλο αυτό είναι φυσιολογικό. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, λίγο πριν θηλάσετε βγάλτε λίγο γάλα με το χέρι ή με θήλαστρο και χρησιμοποιήστε επίσης κρύα επιθέματα ή κάντε ντους για να ανακουφίσετε και να χαλαρώσετε τους μαστούς σας.

Προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν

Πληγωμένες θηλές
Ένα από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι νέες μαμάδες είναι οι ερεθισμένες θηλές. Συνήθως προκαλείται από κακή προσκόλληση του στόματος του μωρού με αποτέλεσμα να πιπιλάει τη θηλή χωρίς όμως να θηλάζει. Εάν ο πόνος έιναι αφόρητος και δεν μπορείτε να θηλάσετε, βγάλτε γάλα με το θήλαστρο και ταίστε το μωρό με το μπιμπερό. Υπάρχουν πολλές κρεμες που θα σας ανακουφίσουν. Μια αλοιφή με βάση την καλεντούλα, ή μια ειδική αντισηπτική κρέμα ή σπρέι θα σας ανακουφίσουν. Κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε στεγνές τις θηλές σας μεταξύ των θηλασμών για πιο γρήγορη επούλωση.

Μαστίτιδα
Άλλη μια οδυνηρή κατάσταση που συνδέεται με τον θηλασμό είναι η μαστίτιδα, η οποία μπορεί να συμβεί όταν το μωρό σας δεν αδειάσει εντελώς το στήθος, οδηγώντας σε συσσώρευση του γάλακτος με αποτέλεσμα στο στήθος να δημιουργείται φλεγμονή. Ο σύμβουλος θηλασμού Gill James για να αποφευχθεί αυτή η οδυνηρή κατάσταση, συμβουλεύει “Όταν τελειώσετε με τον θηλασμό κάντε απαλό μασάζ στο στήθος σας προς τη θηλή και κρατήστε το στήθος ζεστό για να ενθαρρύνετε τη ροή του γάλακτος. Εάν το στήθος σας είναι πολύ πρησμένο, απελευθερώστε το γάλα θηλάζοντας το μωρό συχνότερα και χρησιμοποιώντας θήλαστρο.”

Σε κάθε περίπτωση, η μαστίτιδα απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Η λήψη αναλγητικών θα περιορίσει τη φλεγμονή και θα καταπραΰνει τον πόνο.

Κρέμες και λοσιόν: Μύθος ή πραγματικότητα;

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το στήθος σας ή πόσα παιδιά έχετε θηλάσει, οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε θα είναι αρκετές και είναι ένα τίμημα για όλες τις γυναίκες.

Βέβαια στις μέρες μας υπάρχουν αμέτρητες καλλυντικές κρέμες και λοσιόν που «υπόσχονται» να διορθώσουν ό,τι η φύση έχει πάρει μακριά.  

Οι κρέμες μαστού επιδρούν κάνοντας το στήθος πιο σφιχτό και πιο στητό. Ιδανικά επιλέξτε όσες έχουν βάση το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο πρωτεΐνες του δέρματος που συγκρατούν το δέρμα και το διατηρούν συμπαγές και ελαστικό. Εξίσου καλές είναι και οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνες Α, Ε, Β5 και C, υαλουρονικό οξύ, γλυκίδια και φυσικά λιπίδια.

Ασκήσεις

Κάτι που επίσης μπορείτε να κάνετε για να βελτιώστε την εικόνα του στήθους σας είναι ασκήσεις για… να στέκεται πάντα στο ύψος του! Το μυστικό είναι να κάνετε ασκήσεις με βάρη για την ανάπτυξη των μυών της περιοχής. Η καθημερινή άσκηση μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική, επειδή γυμνάζει τους μυς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, εκεί όπου δεν μπορεί να φτάσουν τα συστατικά των λοσιόν και των άλλων προϊόντων.

Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: 4 σούπερ ασκήσεις για …ανόρθωση στήθους!

Πρέπει πάντως να έχετε κατά νου ότι το σώμα σας θα υποστεί σημαντικές αλλαγές σε όλη την εγκυμοσύνη, τη γέννηση αλλά και μετά και κάποια πράγματα δεν θα είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο. Μην ξεχνάτε επίσης να φοράτε ένα καλό σουτιέν για να μη χαλαρώνει το στήθος.

Exit mobile version