Πώς να κρατάτε σωστά το μωρό όταν θηλάζει

Ο θηλασμός μπορεί να σας φανεί δύσκολο στην αρχή. Όταν όμως εσείς και το μωρό σας έχετε τη σωστή στάση, οι θηλές παραμένουν υγιείς και το μωρό τρέφεται αποτελεσματικά.

Πειραματιστείτε με διάφορες θέσεις μέχρι να βρείτε την ιδανική.

Τα βασικά για τον θηλασμό

Κάποια βασικά βήματα για να τοποθετήσετε σωστά το μωρό στο στήθος σας είναι:

•    Καθίστε άνετα και στηρίξτε την πλάτη σας. Για μεγαλύτερη άνεση μπορείτε να τοποθετήσετε μαξιλάρια στα πόδια σας ή πίσω από την πλάτη σας ανάλογα τη στάση που θα επιλέξετε να θηλάσετε.
•    Τοποθετήστε το μωρό έτσι ώστε το στόμα και η μύτη του να είναι στραμμένα προς τη θηλή σας. Τις πρώτες μέρες, αν έχετε βοήθεια ζητήστε από κάποιον να σας δώσει το μωρό αφού πρώτα έχετε κάτσει άνετα.
•    Κρατήστε το στήθος σας έτσι ώστε το πηγούνι του μωρού σας να ακουμπάει στο στήθος.
•    Τοποθετήστε το μωρό στο στήθος. Ενθαρρύνετε το να ανοίξει το στόμα του διάπλατα και τραβήξτε το κοντά σας ακουμπώντας το χέρι σας πίσω από την πλάτη του ώστε το πηγούνι του να ακουμπάει το στήθος σας. Η μύτη του θα ακουμπάει επίσης το στήθος.
•    Αν για κάποιο λόγο αισθάνεστε πόνο, απομακρύνετε το μωρό προσεκτικά από τη θηλή και δοκιμάστε ξανά. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση μέχρι να ανακαλύψετε μαζί την τεχνική που σας βολεύει.

Στάση αγκαλιά – χιαστή

Η στάση αυτή είναι ιδανική για τις πρώτες μέρες του θηλασμού. Καθίστε με ίσια την πλάτη σε μια άνετη καρέκλα με μπράτσα. Φέρτε το μωράκι σας αγκαλιά, με την κοιλίτσα του να βρίσκεται μπροστά από την κοιλιά σας. Κρατήστε το στον αγκώνα του βραχίονα απέναντι από το στήθος και ταΐστε από το αριστερό χέρι για το δεξί μαστό ή από το δεξί χέρι για τον αριστερό μαστό. Με το άλλο χέρι μπορείτε να κρατάτε το στήθος από το οποίο θηλάζετε για να είναι πιο εύκολο για το μωρό να θηλάζει και να καταπίνει. Μη σκύβετε πάνω ή προς τα εμπρός. Αντ ‘αυτού, κρατήστε το μωρό σας προς το στήθος για να προσκολληθεί.

Στάση αγκαλιά

Η στάση αυτή είναι ίδια με εκείνη όταν προσπαθείτε να κοιμίσετε το μωρό σας. Όπως και στην θέση αγκαλιά – χιαστή, καθίστε  επάνω κατά προτίμηση σε μια καρέκλα με μπράτσα. Κρατήστε το μωρό με το ένα χέρι έτσι ώστε το κεφαλάκι του να ακουμπάει  άνετα στον αγκώνα του χεριού ενώ εκείνο θα πίνει γάλα από το στήθος σας. Για πρόσθετη υποστήριξη, τοποθετήστε μαξιλάρι πάνω στα πόδια σας για να ανασηκώνετε το μωρό σας, ώστε να φτάνει στο ύψος της θηλής.

Στάση «κάτω από τη μασχάλη»

Μια άλλη επιλογή είναι η στάση «κάτω από τη μασχάλη». Η θέση αυτή είναι μια καλή επιλογή αν γεννήσατε με καισαρική ή έχετε μεγάλο στήθος.  
Κρατήστε το μωρό σας κάτω από τη μασχάλη με τον αγκώνα λυγισμένο. Με την παλάμη του χεριού σας στηρίξτε το κεφαλάκι του έτσι ώστε να είναι στραμμένο προς το ύψος της θηλής σας. Για μεγαλύτερη άνεση τοποθετήστε πάλι ένα μαξιλάρι στα πόδια σας.

Στάση «ξαπλωτή»

Η θέση αυτή βολεύει τις μαμάδες όταν είναι κουρασμένες ειδικά την νύχτα, αν και είναι σημαντικό να επιστρέψετε το μωρό στο δικό του κρεβάτι για ύπνο. Ξαπλώστε στο πλάι σας με το πρόσωπο του μωρού να είναι στραμμένο στο στήθος σας, κρατώντας το αγκαλιά με το χέρι σας ή έχοντας το χέρι σας πίσω από το κεφάλι σας. Με το άλλο χέρι, πιάστε το στήθος σας για να είναι τα χείλη του μωρού ακριβώς στη θηλή σας. 

Αν έχετε δίδυμα

Αν έχετε δίδυμα, μπορείτε να τα θηλάσετε ξεχωριστά. Αν όμως πεινάνε ταυτόχρονα, δοκιμάστε τη στάση «κάτω από τη μασχάλη», με ένα μωρό σε κάθε χέρι. Κρατήστε το κάθε μωρό σε μία πλευρά, με τους αγκώνες σας λυγισμένους. Η πλάτη του μωρού σας θα στηρίζεται στα πόδια σας. Για τον λόγο αυτό τοποθετήστε μαξιλάρια πάνω σας για να είστε κι εσείς πιο άνετα και να φτάνει το στόμα τους στο ύψος της θηλής σας.

Exit mobile version