«Πώς ο θηλασμός με έκανε να πάρω κιλά»

Ανήκετε και εσείς στις μαμάδες που ήταν βέβαιες ότι θα έχαναν όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης απλά και μόνο θηλάζοντας;

Οι ειδικοί λένε ότι, πράγματι, θηλάζοντας η γυναίκα μπορεί να καίει καθημερινά περί τις 500-700 επιπλέον θερμίδες ανά ημέρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που θηλάζει θα χάσει εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Η Σόφη, μητέρα μιας μπέμπας μόλις 8 μηνών, καταθέτει την εμπειρία της και προειδοποιεί: Μην περιμένετε να χάσετε βάρος θηλάζοντας.

«Την ημέρα που επέστρεψα από το μαιευτήριο αφού έφερα στον κόσμο το μωρό μου, ανέβηκα στην ζυγαριά. Είχα ήδη χάσει 6 κιλά και ήμουν πεπεισμένη ότι σε λίγο καιρό θα ξαναβάλω το αγαπημένο μου skinny τζιν.

Έχουν ήδη περάσει 8 μήνες και αντί να χάσω, έβαλα άλλα 5 κιλά! Εξακολουθώ να φοράω τα ρούχα της εγκυμοσύνης και επειδή το επιπλέον βάρος έχει μετακινηθεί από την κοιλιά στους γοφούς, αισθάνομαι ότι τα ρούχα μου δεν μου ταιριάζουν! 

Γι’ αυτή την περίεργη αύξηση του βάρους μου, έχω να κατηγορήσω τον θηλασμό!

Μην με παρεξηγείτε: υποστηρίζω τον θηλασμό, αντιλαμβάνομαι ότι τα οφέλη για τα μωρά είναι αμέτρητα και δεν μετανιώνω που θηλάζω και μάλιστα σκοπεύω να το συνεχίζω για πολλούς μήνες ακόμη. Απλά σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι με τον θηλασμό η καύση των θερμίδων φτάνει ακόμη και τις 700 κάθε μέρα!

Όταν ήμουν έγκυος, όλες οι μητέρες φίλες μου έλεγαν πώς με τον θηλασμό θα αδυνατίσω αμέσως! ,

«Έχασα τόσα πολλά κιλά με τον θηλασμό!»

«Ο αριθμός στην ζυγαριά όλο και κατέβαινε!»

«Οι πόντοι απλά έφευγαν!»

«Μπορούσα να τρώω ότι θέλω και συνέχιζα να χάνω βάρος!»

Και δεν μου έκαναν πλάκα! Όντως ο θηλασμός έχει συσχετιστεί με την ταχύτερη απώλεια βάρους, μου το έλεγαν σε όλες τις συνεδρίες ανώδυνου τοκετού που παρακολουθούσα και κάθε βιβλίο που διάβαζα για τον πρώτο χρόνο του μωρού το ανέφερε!

Επιπλέον πολλές celebrities του Hollywood στις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί μετά την εγκυμοσύνη, αποδίδουν στον θηλασμό την απώλεια των κιλών!

Έχω επίσης διαβάσει μια λίστα με οφέλη για την μητέρα όπως τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του σακχαρώδη διαβήτη και φυσικά πάντα υπάρχει μια αναφορά για την απώλεια βάρους.

Όταν λοιπόν διαπίστωσα ότι αντί να χάνω κιλά, παίρνω, σκέφτηκα ότι κάτι στραβά πάει με μένα.

Σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, εξέφρασα την απογοήτευσή μου. Ο αδερφός μου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο μεταβολισμό, άκουσε τις καταγγελίες μου και προχώρησε σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.

Μου είπε πώς δεν είμαι υπερβολική: ο θηλασμός όντως δεν βοηθάει στην απώλεια κιλών!

Αν και είναι αλήθεια ότι με την διαδικασία του θηλασμού καίγονται θερμίδες, ο οργανισμός παρόλ’ αυτά χρειάζεται ενέργεια. Έτσι σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οι περισσότερες γυναίκες καταναλώνουν μερικές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες για να ανταπεξέλθουν.  Αυτό διασφαλίζει την παραγωγή της προλακτίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, την πείνα και σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστέλλει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει.

Αλλά τότε γιατί τόσες πολλές γυναίκες χάνουν εύκολα βάρος και θηλάζουν με επιτυχία; Είναι πιθανό οι παράγοντες να μην σχετίζονται με τον θηλασμό. Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο όπως και η ποσότητα του βάρους που παίρνει κανείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης η μέτρια άσκηση μετά την εγκυμοσύνη, ο καλός ύπνος και τα χαμηλά επίπεδα του στρες βοηθούν τον μεταβολισμό – όλα αυτά τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα να επιτευχθούν γιατί ήμουν σχεδόν 5 ώρες «δεμένη» σε μια καρέκλα με το μωρό μου αγκαλιά.

Η αποκάλυψη που μου έκανε ο αδερφός μου, δεν μου άλλαξε τη γνώμη για το θηλασμό. Συνεχίζω να θηλάζω το μωρό και δεν σκοπεύω να σταματήσω σύντομα. Μέχρι και ο γιατρός μου επιβεβαίωσε ότι μόλις σταματήσω το θηλασμό, θα έχω περισσότερο χρόνο για ύπνο και άσκηση, και άρα τα κιλά θα φύγουν.

Ο λόγος που γράφω αυτό το γράμμα για να υπογραμμίσω σε όλους τους ειδήμονες εκεί έξω να μετριάσουν τις εγγυήσεις τους ότι ο θηλασμός βοηθάει τις γυναίκες στην απώλεια κιλών. Ναι σίγουρα μπορώ να τρώω καλύτερα, να πίνω περισσότερο νερό, να ξεκουράζομαι τις ώρες που κοιμάται το μωρό, να κάνω βόλτες με το καρότσι αλλά μην ξεχνάτε ότι είμαι μια νέα μαμά και καμιά φορά το πρόγραμμα ξεφεύγει.

Σόφη.»

Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας ιστορία στο editors@baby.gr.

Exit mobile version