Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Με τόσο πολλές συμβουλές που έχετε ακούσει και τόσα που έχετε διαβάσει είναι λογικό να έχετε μπερδευτεί και να μην έχετε καταλάβει πόσο καιρό πρέπει να θηλάσετε. Μάθετε τι είναι σωστό για εσάς και το μωρό σας – είτε πρόκειται για μια μέρα, είτε για δύο χρόνια.

1 μέρα Θηλασμού

Οφέλη: Το μωρό σας επωφελείται από το πρωτόγαλα, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά σας.

Όσον αφορά εσάς, κατά το θηλασμό παράγονται ορμόνες, που βοηθούν τη μήτρα να «ξανακατέβει» στην αρχική θέση που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει με τους λεγόμενους υστερόπονους, που μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου. Μέσω της καλής σύσπασης της μήτρας, χάνετε έτσι λιγότερο αίμα και το σώμα σας επανέρχεται πιο γρήγορα στο κανονικό.

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο κρατήσει η επαφή του μωρού με το δέρμα σας, τόσο πιο εύκολο θα θηλάσει.

1 βδομάδα Θηλασμού

Οφέλη: Το στομάχι του μωρού σας έχει μεγαλώσει για να ταιριάξει με την ποσότητα του γάλακτος που παράγετε. Όσο πιο συχνά θηλάζετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ποσότητα του γάλακτος.

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Το μωρό σας μπορεί να χάσει περισσότερο από το 10% του βάρους της γέννησης του. Αν παρατηρήσετε διόγκωση και πρήξιμο στο στήθους ενδεχομένως θα φταίει η μεγάλη ποσότητα γάλακτος που παραμένει στο στήθος. Φροντίστε, λοιπόν, το μωρό να πίνει αρκετά, ώστε να αδειάζει το μαστό. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο σταματήσει γρήγορα να θηλάζει και εσείς νιώθετε τo στήθος σας γεμάτο, μπορείτε να το αδειάσετε με τη βοήθεια ενός θηλάστρου και να βάλετε το γάλα στο ψυγείο. Μάθετε εδώ περισσότερα για τη διατήρηση του γάλακτος.

1 μήνα Θηλασμού

Οφέλη: Το μωρό έχει πλέον λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες ή λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του αυτιού. Προφανώς θα έχετε μπει πια σε ένα πρόγραμμα και θα έχετε αποκτήσει μια ρουτίνα.

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Μπορεί να αισθάνεστε ότι ο θηλασμός παίρνει πολύ ώρα και ότι είναι πιο δύσκολο από το μπιμπερό. Σκεφτείτε όμως πόσα είναι τα οφέλη και πάρτε δύναμη!

3 μήνες Θηλασμού

Οφέλη: Το μωρό σας έχει 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη της παιδικής ηλικίας. Εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό άσθματος, τότε και πάλι οι πιθανότητες να το κληρονομήσει το μωρό σας είναι έως και 40% λιγότερες. Ο θηλασμός θα βοηθήσει κι εσάς να χάσετε τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Αν δυσκολεύεστε να θηλάσετε σε δημόσιο χώρο, προμηθευτείτε μια μουσελίνα θηλασμού.

6 μήνες Θηλασμού

Οφέλη: Το μωρό σας είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει αλλεργίες σε κοινά τρόφιμα όπως είναι το αγελαδινό γάλα, το οποίο κάνει τον απογαλακτισμό ευκολότερο. Όπως υποστηρίζουν έρευνες υπάρχει επίσης σημαντική μείωση του κινδύνου λευχαιμίας. Επιπλέον υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τη μητέρα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, καθώς και οστεοπόρωση.

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Το μωρό σας μπορεί να θέλει να θηλάσει μόνο για 10 λεπτά και να σας ανησυχήσει ότι δεν πίνει αρκετό γάλα. Εμπιστευτείτε το μικρό σας και δίνετε του όσο γάλα χρειάζεται. Έτσι κι αλλιώς τώρα η παραγωγή γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και σιγά σιγά μπορεί να αρχίσει να ενσωματώνει τις στερεές τροφές στη διατροφή του.

12 μήνες Θηλασμού

Οφέλη: Οι μύες που χρησιμοποιεί το μωρό σας για να θηλάσει είναι επίσης σημαντικοί για την ομιλία και με το μητρικό γάλα συνεχίζει να τονώνεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Σε αυτή τη φάση αν είστε συναισθηματικά κουρασμένες, μην αισθάνεστε τύψεις. Είναι φυσιολογικό. Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο και στον εαυτό σας.

18 μήνες Θηλασμού

Οφέλη: Η επαφή δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μειώνει την παραγωγή της ορμόνης του στρες στο μωράκι σας. Καθώς όμως το μωρό σας μεγαλώνει και γίνεται περισσότερο «παιδάκι», μπορεί να αισθάνεστε ότι ο θηλασμός είναι κατά κάποιο τρόπο «οι δικές σας στιγμές».

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Ένα μωρό 18 μηνών μπορεί να «χρησιμοποιεί» τον θηλασμό για να περιορίσει την πλήξη του και τα τραβήξει την προσοχή σας. Αν θέλετε να σταματήσετε καθιερώστε το καρεκλάκι την ώρα του φαγητού. Σύντομα το μωρό σας θα καταλάβει ότι όταν τρώμε καθόμαστε «στο καρεκλάκι μας».

2 χρόνια και περισσότερο

Οφέλη: Το πιθανότερο είναι το μωρό σας να θηλάζει το πρωί μόλις ξυπνάει και το βράδυ πριν πάει για ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, το ανοσοποιητικό του σύστημα συνεχίζει να ενισχύεται.

Πληροφορία που κάνει τη διαφορά: Μπορεί να έχετε την ανάγκη να διεκδικήσετε πίσω το σώμα σας ή να έχετε κουραστεί. Τις περισσότερες φορές, η μητέρα επιλέγει πότε θα απογαλακτιστεί. Ωστόσο μερικές φορές, ο απογαλακτισμός συμβαίνει επειδή το μωρό δεν θέλει πλέον να θηλάσει. Όπως κι αν γίνει πάντως πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα.

 

Πηγή: www.motherandbaby.com

 

Exit mobile version