Τα οφέλη του θηλασμού για το νεογνό και τη μητέρα

Ο θηλασμός ωφελεί τη μητέρα και το μωρό διότι το μητρικό γάλα έχει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα είναι εύπεπτο και εύκολα διαθέσιμο.

Για το νεογνό:

Τα μωρά που θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό, λαμβάνουν πρώτη την κατάλληλη τροφή για αυτά, το πρωτόγαλα.

Η πρώιμη λήψη τροφής από το νεογνό διεγείρει την περισταλτικότητα του εντέρου, ευνοώντας τη γρήγορη αποβολή μηκωνίου, άρα και την πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.

Παράλληλα, η επαφή δέρμα με δέρμα προάγει τον αποικισμό του νεογνικού δέρματος από ασφαλή μικρόβια της βακτηριακής χλωρίδας του μητρικού δέρματος, βοηθώντας το νεογνό να προστατευτεί από τα παθογόνα βακτήρια που θα συναντήσει αργότερα.

Οι καρδιακές σφίξεις και η αναπνοή ενός νεογνού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ ακόμη και το σάκχαρο βρίσκεται για 90 λεπτά σε υψηλότερα επίπεδα στα νεογνά εκείνα που δεν αποχωρίζονται τη μητέρα τους.

Για τη μητέρα:

Χάρη στη δράση της ωκυτοκίνης που παράγεται με το θηλασμό, η μήτρα της μητέρας συσπάται γρήγορα και εξέρχεται εύκολα ο πλακούντας.

Μειώνεται η απώλεια αίματος και προλαμβάνεται η αναιμία.

Οι γυναίκες που ξεκινούν το θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό, φαίνεται πως καταφέρνουν να θηλάσουν για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους.

Exit mobile version