Θηλασμός: Τα συνήθη προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

Όσες μανούλες θηλάζετε τα μωράκια σας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες.

Ορισμένα προβλήματα στο στήθος σας μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, τα οποία όμως συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα. Δείτε ποια είναι αυτά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Απόφραξη

Αυτό μπορεί να συμβεί αν παραμένει γάλα στο μαστό σας. Πιθανότατα δεν αδειάζει εντελώς, είτε επειδή το μωρό δεν πιάνει σωστά τη θηλή σας, είτε επειδή παραλείψατε ένα θηλασμό ή επειδή παρεμποδίζεται η ροή του γάλακτος, σε περίπτωση π.χ που ο στηθόδεσμος είναι πολύ σφιχτός.
Συμπτώματα: Το στήθος θα είναι ζεστό, πρησμένο, κόκκινο και σκληρό στο σημείο όπου οι πόροι είναι φραγμένοι.
Αντιμετώπιση: Φορέστε μια ζεστή φανέλα και κάντε μαλάξεις στο στήθος από το θώρακα προς τη θηλή προτού θηλάσετε. Ταΐστε το μωρό συχνότερα, φροντίζοντας να πιάνει σωστά τη θηλή. Συνεχίστε να κάνετε μαλάξεις στο πρησμένο σημείο του στήθους ενώ θηλάζετε  και στη συνέχεια αδειάστε εντελώς το μαστό με θήλαστρο, αφού το μωρό τελειώσει το γεύμα. Σε περίπτωση που ο γαλακτοφόρος πόρος δεν αποφραχθεί πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Μαστίτιδα

Συμβαίνει όταν τα μικρόβια προσβάλλουν αδένα του στήθους. Η φλεγμονή εμφανίζεται συνήθως στην επάνω εξωτερική περιοχή του μαστού.
Συμπτώματα: Το σημείο που έχει προσβληθεί είναι κόκκινο, σκληρό και ζεστό. Επίσης μπορεί να νιώσετε  λήθαργο ή και να έχετε λήθαργο, πυρετό, συμπτώματα ή ακόμα και ναυτία.
Αντιμετώπιση: Η μαστίτιδα απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση γιατί αν το αφήσετε μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στο μαστό. Επίσης, θα πρέπει να αδειάσετε εντελώς το στήθος σας θηλάζοντας συχνότερα το μωρό και χρησιμοποιώντας θήλαστρο. Η λήψη αναλγητικών θα περιορίσει τη φλεγμονή και θα καταπραΰνει τον πόνο. Διαβάστε περισσότερα σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Μαστίτιδα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται.

Ερεθισμένη θηλή

Συνήθως προκαλείται από κακή προσκόλληση του στόματος του μωρού, με αποτέλεσμα να πιπιλάει τη θηλή χωρίς να θηλάζει.
Συμπτώματα: Η θηλή είναι κόκκινη και μπορεί να νιώθετε έντονο πόνο καθώς θηλάζετε.
Αντιμετώπιση: Ελέγξτε τη θέση του μωρού για να βεβαιωθείτε ότι πιάνει σωστά το στήθος. Εάν ο πόνος είναι αφόρητος και δεν μπορείτε να θηλάσετε, βγάλτε γάλα με το θήλαστρο και ταΐστε το μωρό με το μπιμπερό. Διατηρείστε τις θηλές στεγνές μεταξύ των θηλασμών για πιο γρήγορη επούλωση. Μια αλοιφή ή μια ειδική αντισηπτική κρέμα ή σπρέι θα σας ανακουφίσουν.

Μυκητώδης στοματίτιδα

Είναι μόλυνση που προκαλείται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του ζυμομύκητα Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στο στόμα. Αν το μωρό σας πάσχει από αυτή, είναι πιθανό να ερεθιστεί η θηλή σας κατά το θηλασμό.
Συμπτώματα: Οι θηλές είναι ροζ και γυαλιστερές και πονάτε στο στήθος κατά τη διάρκεια και μεταξύ των θηλασμών. Το μωρό μπορεί να εμφανίσει λευκές κηλίδες στο στόμα και στη γλώσσα.
Αντιμετώπιση: Τόσο εσείς όσο και το μωρό σας χρειάζεστε κάποια αντιμυκητική αγωγή, γι’ αυτό πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό το συντομότερο δυνατόν.

Exit mobile version