Τι να πείτε όταν το περιβάλλον σας λέει να σταματήσετε τον θηλασμό

Σίγουρα θα έχουν υπάρξει φορές που θηλάζετε το μωρό σας ή το παιδάκι σας κι όλο και κάποιος θα κάνει την άκομψη ερώτηση: Πότε θα σταματήσεις τον θηλασμό;

Ο τόνος της φωνής είναι συνήθως υψωμένος κατά την απάντηση αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέτει κανείς τέτοιου είδους ερώτηση σε μια μητέρα.

Στην πραγματικότητα δεν θα μπορέσετε ποτέ να αλλάξετε την γνώμη αυτού του ατόμου, το οποίο προφανώς:

Α. Δεν καταλαβαίνει τα οφέλη του θηλασμού.

Β. Θεωρεί πώς από μια ηλικία και μετά ο θηλασμός είναι ανώφελος και είναι κι από εκείνους που τάσσονται κατά του δημόσιου θηλασμού.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις σε κανέναν. Είστε η μητέρα κι οποιαδήποτε απόφαση κι αν παίρνεται είναι πάντα με γνώμονα το καλό του παιδιού σας. Παρόλ’ αυτά δείτε παρακάτω τι απαντήσεις μπορείτε να δώσετε.

Η ιατρική απάντηση

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ο θηλασμός είναι απαραίτητος τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες του μωρού και στην συνέχεια για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το μωρό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως συνιστά τη συνέχιση του θηλασμού μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και παραπάνω. Αν λοιπόν θέλετε να είστε συγκαταβατική, η απάντησή σας μπορεί να κινηθεί σε επιστημονικό πλαίσιο.

Αν όμως επιθυμείτε να γίνετε καυστική, μπορείτε να πείτε: «Έχεις ποτέ διαβάσει τα οφέλη του θηλασμού στο baby.gr; Αν το έχεις κάνει, θα έπρεπε να ξέρεις ότι τα οφέλη είναι τεράστια τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Αν πάλι όχι, όταν τελειώσεις την ανάγνωση, μπορούμε να το συζητήσουμε.»

Η φεμινιστική απάντηση

Αν την δώσετε, μάλλον είστε αρκετά θυμωμένη. Μπορείτε λοιπόν να πείτε: Θα κάνω με το σώμα μου ό,τι θέλω. Ευχαριστώ!» 

Η ειλικρινής απάντηση

Ρωτήστε τον/την φίλο/ φίλη σας ή μέλος της οικογένειάς σας γιατί ο θηλασμός τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζετε τον θηλασμό καθώς και τα πλεονεκτήματά του. Μερικές φορές δεν φταίει το πρόσωπο για τις αγενείς ερωτήσεις αλλά οι παρατηρήσεις του έρχονται από άγνοια. 

Απάντηση της γενιάς μου

Όλο και περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας μπορεί να μην θηλάζουν αλλά υπάρχουν κι εκείνες που δίνουν παράταση στον θηλασμό. Μπορεί λοιπόν να πράττατε, διαφορετικά από την μητέρα ή τη γιαγιά σας και γι’ αυτό τώρα να ακούτε διάφορα σχόλια. Εξηγήστε λοιπόν πώς οι συστάσεις που δίνουν οι παιδίατροι για την διατροφή των μωρών, έχουν αλλάξει. Ίσως μάλιστα αναφέρετε το γεγονός ότι πολλές άλλες κοινωνίες και πολιτισμοί παλαιότερων χρόνων υποστήριζαν τον θηλασμό πέρα από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας.

Απάντηση με γνώμονα τα «θέλω» του παιδιού

Μπορείτε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι θα σταματήσετε τον θηλασμό, όταν το αποφασίσει το μωρό σας. Μπορείτε να πείτε ότι θα προχωρήσετε στον απογαλακτισμό όταν το παιδί σας θα είναι έτοιμο όχι μόνο αναπτυξιακά αλλά και ψυχολογικά.

Στην τελική…

Δεν έχει σημασία τι σκέφτονται οι άλλοι για τον θηλασμό αλλά το μόνο που έχει σημασία είναι το πώς σκέφτεστε και νιώθετε εσείς σχετικά με την εμπειρία του θηλασμού. Δεν μπορείτε να ικανοποιείτε τους πάντες όλη την ώρα και η ανατροφή του παιδιού σας δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο εσάς. Αν ο θηλασμός είναι μια θετική εμπειρία, συνεχίστε και αφήστε τους επικριτές να μιλάνε (κάτι το οποίο θα κάνουν ούτως ή άλλως.) 

Exit mobile version