Το μητρικό γάλα «μεγαλώνει» έξυπνα παιδιά

Δεν σταματούν τα οφέλη του θηλασμού αφού νέα μελέτη δείχνει ότι πλην των άλλων τα βρέφη που θηλάζουν έχουν πολύ καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη συγκριτικά με εκείνα που πίνουν είτε ξένο γάλα είτε συνδυασμό μητρικού με ξένου.

Ειδικότερα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που πίνουν μητρικό γάλα έχουν καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την κοινωνική και συναισθηματική λειτουργία, την λεκτική καθώς και την κινητική ικανότητα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού πρώτα μελέτησαν 133 υγιή παιδιά ηλικίας 10 μηνών έως 4 χρόνων χωρισμένα σε τρεις: σε εκείνα που θηλάζουν αποκλειστικά, σε εκείνα που τρέφονται από μητρικό γάλα σε συνδυασμό με του εμπορίου και σε εκείνα που πίνουν κατεξοχήν γάλα ξένο.  Στη συνέχεια με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας προσπάθησαν να αναλύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους για περίπου 3 μήνες

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα μωρά που θηλάζουν είχαν τη μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη, σε ποσοστό που άγγιζε το 20-30%, σε σχέση με τα βρέφη της δεύτερης ομάδας, που λάμβαναν μητρικό με ξένο γάλα μαζί, αλλά και με τα μωρά της τρίτης ομάδας, που έπιναν μόνο ξένο γάλα.  

“Δεν λέω, ότι αν δεν έχετε θηλάζετε, είστε καταδικασμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Sean CL Deoni, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. “Δεν μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε άλλες παραμέτρους στην έρευνα όπως το μαθησιακό περιβάλλον ή τις αλληλεπιδράσεις που έχουν οι γονείς με τα παιδιά. Αλλά αυτή η λευκή ουσία που περιέχεται στο μητρικό γάλα όλα δείχνουν πώς είναι πραγματικά αναντικατάστατη», κατέληξε.

Πηγή: parents.com

Exit mobile version