Τι ονειρεύονται τα μωρά;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γαλήνιο από ένα μωρό που κοιμάται – εξ ου και η φράση «κοιμάται σαν μωράκι». Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το ήρεμο προσωπάκι;

Ολόκληρα θεατρικά έργα με χρωματιστά ζωάκια, ιπτάμενους ελέφαντες και παγωτά, γλυκά και γλειφιτζούρια ή το… απόλυτο κενό;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο David Foulkes, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο των παιδικών ονείρων, οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την ικανότητα των μωρών να αντιλαμβάνονται με αυτήν του να ονειρεύονται. Αν λάβει κανείς υπόψιν τις πολύ περιορισμένες εμπειρίες που έχουν τα μωρά και την ανωριμότητά τους, ο Foulkes και άλλοι νευροεπιστήμονες εκτιμούν ότι τα μωρά δεν έχουν καθόλου όνειρα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Το παράδοξο είναι ότι τα μωρά περνούν περισσότερο από το 50% του ύπνου τους στη φάση REM, την φάση του ύπνου που ονειρευόμαστε και που συνοδεύεται από γρήγορη κίνηση των ματιών, ενώ οι ενήλικες περνούν την αντίστοιχη φάση στο 25% του ύπνου τους.

Αν τα μωρά, πράγματι ονειρεύονταν κατά το REM, τότε θα το έκαναν για περίπου ένα οκτάωρο, κάτι που σημαίνει ατέλειωτες ώρες εικόνων που έχουν συλλέξει από το υπνοδωμάτιό τους, τα παιχνίδια τους και τα πρόσωπα των γονιών τους.

Κοιμήσου κι η… γνώση σου δουλεύει

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του 2010 απέδειξε ότι τα μωρά ενώ κοιμούνται, μαθαίνουν και το κάνουν γρήγορα. Οι επιστήμονες έβαλαν σε νεογέννητα που κοιμούνταν να ακούσουν έναν μουσικό τόνο που ακολουθούνταν από ένα απαλό φύσημα στα μάτια τους. Τα μωρά αυτά έμαθαν μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά να περιμένουν το φύσημα μόλις τελείωνε ο ήχος. Τόση εκμάθηση δεν αφήνει πολύ χρόνο για όνειρα, επισημαίνει ο Foulkes, δεδομένου ότι ο εγκέφαλός τους είναι τόσο πολυάσχολος με το να κάνει άλλα πράγματα κατά τη φάση REM.

Πότε αρχίζουν να ονειρεύονται οι άνθρωποι;

Αρκετοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να έχουν όνειρα με πραγματική πλοκή όταν βρίσκονται στην ηλικία των 5 – 7 ετών, οπότε και αρχίζουν να έχουν αίσθηση του εαυτού τους, πράγμα αναγκαίο για να τοποθετήσουν τους εαυτούς τους μέσα σε όνειρα.

Επομένως κατά πάσα πιθανότητα τα μωρά δεν ονειρεύονται και πολύ αλλά αυτό δεν είναι κακό αφού ο εγκέφαλός τους έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει εκείνη τη στιγμή.

Exit mobile version