Τι πρέπει να τρώει ένα βρέφος στο δεύτερο εξάμηνο

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και γίνεται πιο δραστήριο, το γάλα (μητρικό ή 1ης βρεφικής ηλικίας) δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να προστεθούν στη διατροφή του συμπληρωματικές τροφές, δηλαδή ειδικά προετοιμασμένες (πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες) στερεές τροφές.

Οι τροφές αυτές θα το βοηθήσουν να περάσει ομαλά από την περίοδο που λαμβάνει μόνο γάλα, στην περίοδο που θα τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια, λίγο μετά τον 1ο χρόνο της ζωής. Οι συμπληρωματικές τροφές θα το βοηθήσουν, επίσης, να αναπτύξει καινούριες κινητικές ικανότητες, όπως η ικανότητα της μάσησης.

Καλό είναι να αντικαταστήσετε στην αρχή το δεκατιανό (το δεύτερο γεύμα της ημέρας, που είναι γύρω στις δέκα το πρωί) με μια κρέμα ρυζάλευρο. Ετοιμάστε μερικές κουταλιές κρέμα ρυζάλευρο και αφήστε το μωρό σας να τη δοκιμάσει. Μην απογοητευτείτε αν το μωρό σας δεν τρώει με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. Μπορείτε να αφήσετε να περάσουν ακόμα μερικές μέρες και να ξαναδοκιμάσετε. Αφού λοιπόν αντικαταστήσετε το δεκατιανό με κρέμα ρυζάλευρο, σε δέκα περίπου μέρες μπορείτε να αντικαταστήσετε το μεσημεριανό γεύμα με χορτόσουπα. Η βάση της χορτόσουπας καλό είναι να είναι η πατάτα. Στην αρχή βάλτε καρότο, κολοκύθι, αρακά και σιγά-σιγά κάθε 5-6 μέρες μπορείτε να προσθέτετε και ένα λαχανικό.

Γενικά πρέπει να ακολουθείτε τον ακόλουθο χρυσό κανόνα. Να προσθέτετε στη διατροφή του μωρού ένα είδος λαχανικού κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωρό είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λαχανικό να το ανακαλύπτετε αμέσως. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να βάζετε αλάτι στη χορτόσουπα του παιδιού, γιατί τα νεφρά δεν είναι ακόμα έτοιμα να αποβάλουν όλο το περίσσιο αλάτι. Αφού αντικαταστήσετε και το μεσημεριανό γεύμα σταδιακά θα αντικαταστήσετε και το απογευματινό γεύμα με μια φρουτόκρεμα. Στην ηλικία των 6.5 μηνών μπορείτε να προσθέσετε στη χορτόσουπα και κρέας. Συστήνουμε να ξεκινήσετε με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Άλλη καλή επιλογή είναι η γαλοπούλα. Μετά τα γεύματα μπορείτε να δώσετε φρούτο ή χυμό φρούτου. Η μπανάνα είναι αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά γιατί είναι γλυκιά και λιώνει εύκολα. Άλλα φρούτα με τα οποία μπορείτε να αρχίσετε είναι το αχλάδι, το μήλο και οι γιαρμάδες. Και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας εισαγωγής ενός είδους φρούτου κάθε φορά. Τον κρόκο του αβγού μπορείτε να τον ξεκινήσετε από τον έκτο μήνα.

Exit mobile version