“Το παιδί μου είναι επιλεκτικό στο φαγητό. Τι μπορώ να κάνω;”

Η μάχη που δίνουν κάθε μέρα οι περισσότερες μαμάδες με τα παιδιά που είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους, πιστέψτε μας είναι εντελώς φυσιολογικό.

Τα νήπια είναι καχύποπτα με τα νέα τρόφιμα και μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός να βάζετε μπροστά τους ένα καινούργιο πιάτο με φαγητό και να το φτύνουν ή να αρνούνται να το δοκιμάσουν αλλά …μπόρα είναι θα περάσει! Μέχρι λοιπόν να ωριμάσουν οι διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας, λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές.

Επωφεληθείτε από το παράθυρο 

Το χρονικό διάστημα μεταξύ του οποίου το παιδί σας κάθεται σε μια καρέκλα και σηκώνεται …για να κάνει ένα διάλειμμα, είναι η στιγμή που έχει αποδεχθεί τη νέα γεύση και την υφή του φαγητού. Τα παιδιά όπως προαναφέραμε είναι καχύποπτα απέναντι στις πικρές και ξινές γεύσεις (διότι πιστεύουν ότι είναι κάτι χαλασμένο ή κάτι δηλητηριώδες), οπότε εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για να εισάγετε κάτι καινούργιο όπως είναι τα εσπεριδοειδή ή πικρά λαχανικά όπως η ρόκα. Εκείνη την ώρα είναι λιγότερο συγκεντρωμένα στο «πραγματικό φαγητό» και το πιθανότερο είναι να μην έχουν κάποια δραστική αντίδραση. Καλού κακού βέβαια έχετε κοντά σας μια σαλιάρα.

Δώστε τους ρόλο ενεργό

Τα παιδιά που βοηθούν τους γονείς τους στην προετοιμασία του φαγητού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αδειάζουν το πιάτο τους. Κάντε ένα βήμα παραπέρα και επιτρέψτε τους όχι μόνο να βοηθήσουν στην προετοιμασία του δείπνου αλλά και στο μαγείρεμα. Αν μάλιστα έχετε κήπο ή ακόμη και ένα μικρό μπαλκόνι, μπορείτε να φυτέψετε σπόρους λαχανικών για τη σαλάτα τους ή να έχετε τα δικά σας φρούτα. Ό,τι και μαγειρέψετε είναι πολύ πιθανό να καταναλωθεί δεδομένου ότι εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία.

Μάθετε τα παιδιά να αγαπούν το φαγητό

Αντί να δίνετε στο παιδί σας ένα τρόφιμο για να «δείτε αν του αρέσει», αλλάξτε την προσέγγιση και υιοθετήστε την νοοτροπία ότι θα του αρέσει, όπως όλα τα φαγητά που του δίνετε. Κατά τη διάρκεια του «κάθομαι και τρώω και πηγαίνω μέχρι το παράθυρο», μια δραστηριότητα που κάνουν σχεδόν όλα τα παιδιά τουλάχιστον 6 φορές, σερβίρετε όλα τα δύσκολα φαγητά.

Προσπαθήστε ακόμα κι αν είναι η 89η φορά

Τα κακά νέα για τους γονείς των παιδιών προσχολικής ηλικίας που έχουν ήδη υιοθετήσει τη συνήθεια του να περπατούν και να μασούν, είναι πώς οι βόλτες από 6 γίνονται 89! Ξέρουμε πώς είναι πολλές αλλά σκεφτείτε το κατ’ αυτόν τον τρόπο: αν σερβίρετε κάθε φορά μόνο μια μπουκιά ενός νέου φαγητού, το παιδί θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να προσαρμοστεί και να συμπεριλάβει το φαγητό αυτό στη διατροφή του. Φαίνεται πως είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά μπορείτε να το κάνετε με πολλές τροφές ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε τον κανόνα «Κάτι από όλα, όλα από κάτι»

Ένα τέχνασμα που μπορεί να δώσει την εντύπωση στο παιδί ότι είναι ο νικητής αυτής της μάχης είναι να του σερβίρετε σε ένα μεγάλο πιάτο λίγο απ’ όλα και να του πείτε ότι το μόνο που θέλετε είναι να κάνει μια μπουκιά απ΄όλα και πρέπει να ολοκληρώσει μόνο ένα πράγμα της επιλογής του. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχει μια ποικιλία τροφίμων – πουρές λαχανικών, φρούτα, ψάρι – ώστε να μπορεί να δοκιμάσει απ’ όλα και να νιώσει νικητής.

Exit mobile version