Πώς να μάθετε το παιδί σας να ζωγραφίζει

Είναι βέβαιο πώς αν ενθαρρύνετε το μικρό σας να πιάσει έναν μαρκαδόρο και να αρχίσει να ζωγραφίζει, όχι μόνο αναπτύσσονται οι κινητικές του ικανότητες, αλλά ενισχύεται και η δημιουργικότητά του.

Και αυτό σημαίνει πώς η πόρτα του ψυγείου θα καλυφθεί από τα μοναδικά έργα τέχνης τους!

Μέχρι τη στιγμή που το παιδί σας γίνει περίπου δυόμιση ετών, θα είναι σε θέση να κρατάει καλά τους μαρκαδόρους στα χέρια του και να σχηματίζει βασικά σχήματα και μοτίβα. Μάλιστα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του παιδιού είναι να κάνετε μαζί καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Δεν είναι μόνο δημιουργικό και διασκεδαστικό, αλλά ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ σας.

Γίνετε δημιουργικοί

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του χωρίς απαραίτητα το χαρτί. Μπορείτε για παράδειγμα να το ενθαρρύνετε να σχεδιάσει το πρώτο του αριστούργημα, σχεδιάζοντας μια εικόνα με το δάχτυλο στον αέρα ή με έναν πίνακα γράψε – σβήσε, ώστε να μπορεί να κάνει όσες ζωγραφιές θέλει.

Μπορείτε επίσης να κάνετε την ώρα του μπάνιου διασκεδαστική δείχνοντας στο μικρό σας πώς να σχεδιάσει σχήματα σε φυσαλίδες και αφρούς. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αγαπήσει τη μάθηση και να ανακαλύψει νέα πράγματα.

Απλοποιήστε τα πράγματα

Ξεχάστε τα περίπλοκα σπιτάκια και αγροκτήματα και ξεκινήστε από τα απλά και βασικά . Δείξτε στο μικρό σας πώς να κάνει σχήματα και γραμμές, ένα αντικείμενο κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε στένσιλ και χαρούμενα χρώματα. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα σχήματα και τις γραμμές και μετά να το βάψουν με ότι χρώμα θέλουν! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καθημερινά αντικείμενα όπως πιάτα και κουτιά δημητριακών για τη δημιουργία περιγραμμάτων.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι όμως να διορθώνετε το παιδί σας και να θέλετε να το κάνει σωστά, να θυμάστε ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Επικεντρωθείτε λοιπόν στη διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε τον έπαινο

Οι ζωγραφιές που θα κάνει το μικρό σας θα είναι μοναδικές! Μπορεί να μοιάζουν με μουτζούρες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια. Αφιερώστε χρόνο,θαυμάστε για αρκετή ώρα τη ζωγραφιά και με ένα μεγάλο χαμόγελο πείτε στο παιδί σας πόσο όμορφο είναι αυτό που έφτιαξε.

Είναι επίσης σημαντικό να συνομιλήσετε με το παιδί σας και να σας εξηγήσει τι ακριβώς ζωγράφισε. Αντί όμως να πείτε «Τι είναι αυτό που ζωγράφισες;» προτιμήστε «Μπορείς να μου μιλήσεις για τη ζωγραφιά σου;». Είναι μια ανοιχτή τύπου ερώτηση που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις!

Βιβλία ζωγραφικής

Υπάρχουν βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να πάρουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και να μυηθούν στην τέχνη της ζωγραφικής . Πάρτε εδώ μερικές ιδέες.

 

Exit mobile version