Τέσσερις λόγοι να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με βιβλία από πολύ μικρή ηλικία

«Δεν υπάρχει παιδί που μισεί το διάβασμα. Υπάρχουν μόνο παιδιά που δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο» έλεγε ο συγγραφέας Frank Serafini, και πράγματι μπορεί να το καταλάβει κανείς αν δει πόση αγάπη έχουν για τα βιβλία τα παιδιά ακόμα και από την ηλικία που ίσα ίσα μπορούν να γυρίσουν τις σελίδες.

Καθοριστικός παράγοντας στο πόσο θα αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα και τα βιβλία είναι τα ερεθίσματα που θα πάρει τα πρώτα χρόνια της ζωής του, και ο γονέας, φυσικά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτό.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με βιβλία από πολύ μικρή ηλικία;

  1. Ισχυρό χτίσιμο του δεσμού γονέα – παιδιού

Η ανάγνωση ενός βιβλίου από έναν γονιό στο παιδί στις μικρές ηλικίες ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το δέσιμο που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Αυτό ισχύει, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, για τους μπαμπάδες καθώς συνήθως λείπουν περισσότερες ώρες από το σπίτι. Το διάβασμα ενός παραμυθιού, ιδιαίτερα πριν από τον βραδινό ύπνο, είναι μια εύκολη, ευχάριστη δραστηριότητα που κάθε γονιός μπορεί να βάλει στο καθημερινό του πρόγραμμα και να χτίσει μια συναισθηματική σχέση με το παιδί του.

  1. Εμπλουτισμός λεξιλογίου και ενίσχυση παρατηρητικότητας

O κυριότερος σκοπός ανάγνωσης ενός βιβλίου σε ένα παιδί, για παράδειγμα 12 μηνών, καθώς και η ενασχόληση του παιδιού με αυτό, δεν είναι να μάθει να διαβάζει αλλά να αποκτήσει γλωσσικά ερεθίσματα, παρατηρητικότητα και φαντασία και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.

Τα διαδραστικά βιβλία και όσα έχουν πρωταγωνιστές ζώα κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών και τα κρατούν απασχολημένα για αρκετή ώρα. Μια εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας είναι η νέα σειρά της συγγραφέως Μελίσα Κρόουτον από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Μπέτσι το κουνέλι, για παράδειγμα, είναι ένα βιβλίο με ζωντανά χρώματα, που έχει παραθυράκια, καθρέφτη και υλικά διαφορετικής αφής που ξετρελαίνουν τα μικρά παιδιά. Οι περιπέτειες της Μπέτσι στο πάρκο δίνουν την ευκαιρία στον γονιό να περιγράψει νέα αντικείμενα στο παιδί του, τα οποία, μάλιστα, εκείνο συναντά στην καθημερινότητά του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μάνγκο τον αρκούδο που περνάει τη μέρα του στο αγρόκτημα! Το παπάκι, η αγελάδα και η κότα θα κάνουν παρέα στον μικρό αναγνώστη ενώ ο καθρέφτης και τα διάφορα υλικά που περιέχονται στις σελίδες θα διεγείρουν την αίσθηση της αφής του.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί το βιβλίο για τον Ράλφι τον σκυλάκο που κάνει ένα όμορφο ταξίδι με το τρένο. Το παιδί – μαζί με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου – ανακαλύπτει ένα σωρό νέα πράγματα και περνάει ευχάριστα την ώρα εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο του. Η Νότη η ελεφαντίνα από την άλλη πλευρά θα βοηθήσει το παιδί να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τα καταστήματα, όπως το μανάβικο, το ανθοπωλείο και την καφετέρια στην πόλη ενώ πίσω από κάθε παραθυράκι, ο μικρός αναγνώστης κάνει και μια νέα ανακάλυψη.

 

  1. Καλλιέργεια αξιών μέσα από συγκεκριμένες αφηγήσεις

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της επαφής των παιδιών με τα βιβλία από μικρή ηλικία, είναι πως μέσα από τις ιστορίες μπορούμε να προσεγγίσουμε σοβαρά θέματα που δεν είναι εύκολο να τα συζητήσουμε διαφορετικά με τα παιδιά. Η ευγένεια, η συγχώρεση, η ειλικρίνεια και η φιλία είναι μερικές από τις αξίες που μπορεί ένα παιδί να διδαχθεί από πολύ μικρή ηλικία και το βιβλίο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός γονιού. Μέσα από μια ιστορία, με τον αγαπημένο πρωταγωνιστή του παιδιού, μπορεί να του περάσει πιο εύκολα το μήνυμα που θέλει.

  1. Ανάπτυξη της φαντασίας και εμπλουτισμός των γνώσεων

Ο κυρίαρχος ρόλος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και να δώσει νέα ερεθίσματα στη φαντασία τους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο και διασκεδαστικό για ένα μικρό παιδί όταν εμπλέκεται το παιχνίδι. Η σειρά “Διαβάζω και διασκεδάζω” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν πλούσια θεματολογία, ανάλογα με το τι αρέσει σε κάθε παιδί, και επιπλέον λειτουργούν σαν παιχνίδι γι’ αυτά. Οι κινούμενες εικόνες και τα διασκεδαστικά στιχάκια κερδίζουν το ενδιαφέρον κάθε μικρού αναγνώστη.

 

Exit mobile version