Αιφνίδιο εξάνθημα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα παιδιά πριν ακόμα συμπληρώσουν τα δύο μπορεί να βγάλουν κάποιο αιφνίδιο εξάνθημα.

Είναι γενικά μια ήπια λοίμωξη και περιστασιακά επηρεάζει και τους ενήλικες.

Μάλιστα, είναι τόσο κοινό, ώστε τα περισσότερα παιδιά το παθαίνουν μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο. Για αυτό ευθύνονται δύο κοινά στελέχη του ιού του έρπητα τα οποία προκαλούν αυτό το πρόβλημα. Το αιφνίδιο εξάνθημα συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Το να συνοδευτεί από πολύ υψηλό πυρετό που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές είναι κάτι αρκετά σπάνιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Εάν το παιδί σας έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό και μολυνθεί, γενικά χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να δείτε τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της μόλυνσης να εμφανίζονται -αν εμφανιστούν καθόλου.
Εάν αυτό συμβεί, τότε τα βασικά συμπτώματα στο αιφνίδιο εξάνθημα είναι:

• Πυρετός: Το αιφνίδιο εξάνθημα συνήθως ξεκινά με έναν ξαφνικό, υψηλό πυρετός που ξεπερνάει τους 39,4°C. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν ελαφρύ πονόλαιμο, καταρροή, ή βήχα, μαζί με τον πυρετό. Το παιδί σας μπορεί επίσης να αναπτύξει διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό. Ο πυρετός διαρκεί 3-5 ημέρες.

• Εξάνθημα: Μόλις ο πυρετός υποχωρήσει, εμφανίζεται συνήθως και το εξάνθημα, αλλά όχι πάντα. Το εξάνθημα αποτελείται από πολλές μικρές ροζ κηλίδες, ή “μπαλώματα”. Αυτά τα σημάδια είναι γενικά επίπεδα, αλλά σε ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι πιο “ανάγλυφα” στο δέρμα τους. Μπορεί να υπάρχει και ένας λευκός δακτύλιος γύρω από μερικές από τις κηλίδες. Το εξάνθημα συνήθως ξεκινά στο στήθος, στην πλάτη και στην κοιλιά και στη συνέχεια εξαπλώνεται στον λαιμό και στα χέρια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και στα πόδια και στο πρόσωπο. Το εξάνθημα, το οποίο δεν είναι προκαλεί φαγούρα ή κάποιον πόνο, μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες, προτού αρχίζει να υποχωρεί.

Άλλα συμπτώματα στο αιφνίδιο εξάνθημα:
• Ευερεθιστότητα σε βρέφη και παιδιά
• Ήπια διάρροια
• Μειωμένη όρεξη
• Πρησμένα βλέφαρα

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό του παιδιού.

Exit mobile version