Για την αναβλητικότητα φταίνε η μαμά και ο μπαμπάς

“Άσε μωρέ, θα το κάνω αύριο”. Αν χρησιμοποιείτε συχνά αυτήν την έκφραση, τότε μην αισθάνεστε τύψιες, φταίνε οι γονείς σας! 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η αναβλητικότητα βρίσκεται στα γονίδια. «Όλοι αναβάλλουν κάτι κάποια στιγμή. Εμείς θέλαμε να ανακαλύψουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναβάλλουν περισσότερο από κάποιους άλλους και γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παίρνουν βιαστικές αποφάσεις και να πράττουν χωρίς να σκέφτονται» ανέφεραν αμερικανοί ερευνητές στη Daily Mail.

«Αν δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αυτό θα μας παρέχει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για το τι είναι η αναβλητικότητα, γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί κανείς να την περιορίσει» συμπλήρωσαν.

Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα οι ερευνητές μελέτησαν ζευγάρια διδύμων. Τους ρώτησαν πόσο συχνά ανέβαλαν τις υποχρεώσεις τους και αν αποφάσιζαν να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους όσο πλησίαζε η καταλυτική ημερομηνία.

Οι ερευνητές μάλιστα σύγκριναν τις απαντήσεις πανομοιότυπων διδύμων, οι οποίοι μοιράζονται κοινό DNA, με αυτές που έδωσαν μη πανομοιότυπα δίδυμα και μοιράζονται «μισό» DNA.

Τα αποτελέσματα έδειξαν η αναβλητικότητα είναι μάλλον κληρονομική! Αυτό που τόνισαν  πάντως οι επιστήμονες είναι ότι η αναβλητικότητα μπορεί να βλάψει την οικονομική, ψυχολογική και σωματική υγεία του ατόμου καθώς και εκείνων που εξαρτώνται από αυτόν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Exit mobile version