Παιδί και οφθαλμίατρος: Τα 6 προειδοποιητικά σημάδια

Ένας προληπτικός έλεγχος ποτέ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ειδικά όταν πρόκειται να γίνει για το παιδί μας.

Μήπως αναρωτιέστε πότε πρέπει να επισκεφθείτε παιδοφθαλμίατρο; Η απάντηση είναι στην ηλικία των 3-3 ½ ετών. Ενώ από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το σχολείο, ο οφθαλμολογικός έλεγχος συνίσταται να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Ωστόσο, αν βλέπετε ότι το παιδί αντιμετωπίζει τα παρακάτω σημάδια, καλό θα ήταν η επίσκεψη αυτή να γίνει άμεσα, ανεξάρτητα της ηλικίας του παιδιού.

1. Αποφεύγει να διαβάζει

Αν κουράζεται πολύ εύκολα όταν διαβάζει ένα σχολικό ή λογοτεχνικό βιβλίο όπως και το ν’ αποφεύγει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την ανάγνωση, είναι ενδείξεις ότι πιθανώς αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή του.

2. Ανοιγοκλείνει συχνά τα βλέφαρα

Όταν το παιδί ανοιγοκλείνει τα μάτια του περισσότερο από το κανονικό μπορεί να σημαίνει ότι ταλαιπωρείται από βλεφαρίτιδα ή ξηροφθαλμία ή κάποιου είδους αλλεργία.

3. Κόκκινα μάτια

Όταν το άσπρο τμήμα του ματιού, παίρνει ένα ροζ ή κόκκινο χρώμα, πιθανώς οφείλεται στην επιπεφυκίτιδα.

4. Μάτια που «φεύγουν»

Αν τα μάτια του παιδιού δεν είναι ευθυγραμμισμένα και κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ο στραβισμός είναι πιθανή αιτία του προβλήματος.

5. Πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση

Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην οθόνη για να δει τα αγαπημένα του προγράμματα, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδοφθαλμίατρο.

6. Παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους και ζαλάδες

Οι πονοκέφαλοι ή οι ζαλάδες είναι πιθανό να συνδέονται με κάποιο πρόβλημα στην όραση.

Exit mobile version