Επιρρεπείς στο αλκοόλ τα παιδιά που πίνουν με την «άδεια» των γονιών τους

Οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν αλκοόλ με την ελπίδα ότι θα τους διδάξουν έτσι να πίνουν υπεύθυνα, μπορεί να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι έφηβοι των οποίων οι γονείς τους επιτρέπουν το αλκοόλ έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εθιστούν στο αλκοόλ στην ηλικία των 16 ετών, συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν… ούτε γι΄αστείο.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής Richard Mattick υποστηρίζοντας ότι οι γονείς πλέον βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το ποια μέθοδο να ακολουθήσουν προκειμένου τα παιδιά τους να μην πίνουν υπερβολικά.

«Στους έφηβους κάτω των 18 συνήθως οι γονείς είναι οι προμηθευτές αλκοόλ. Μπορεί μεν να έχουν τις καλύτερες προθέσεις με στόχο την μετριοπαθή κατανάλωση του αλκοόλ, ωστόσο μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να τους μυήσουν στο αλκοόλ», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Mattick.

Μάλιστα ο Mattick δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είχαν προβλεφθεί από τους ερευνητές και συστήνει στους γονείς να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που συνδέονται με την παροχή αλκοόλ στα παιδιά τους.

Σχεδόν ένα στα έξι παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκε ότι δοκίμασε αλκοόλ ύστερα από παρότρυνση των γονέων στην ηλικία των 12 και 13 ετών ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο του δείγματος της μελέτης τροφοδοτήθηκε με αλκοόλ από τους γονείς του στην ηλικία των 15 και 16 ετών.

Η μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα για τον Εθισμό και τη Χρήση Ουσιών  στις ΗΠΑ με τους ερευνητές να έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 2.000 γονείς με τα παιδιά τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ο  Αυστραλιανός εκπρόσωπος του Ιδρύματος, Geoff Munro δήλωσε στο ABC ότι παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νέοι που πίνουν πριν συμπληρώσουν το 18 έτος της ηλικίας τους μπορούν να αναπτύξουν σωματικά, συναισθηματικά και γνωστικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Mattick συνιστά στους έφηβους να αποφεύγουν το αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: DailyMail.com

Exit mobile version