Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική μπορεί αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα κατά 40% να γίνουν παχύσαρκα σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (American Heart Association).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Νόελ Μιούλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ανέλυσαν στοιχεία για 1.441 τοκετούς.

Ο κίνδυνος το παιδί να αποκτήσει παραπανίσια κιλά σε ηλικία δύο έως οκτώ ετών, είναι μεγαλύτερος αν, εκτός από την καισαρική, η μητέρα ήταν η ίδια υπέρβαρη ή παχύσαρκη, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με τον κολπικό τοκετό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι κατά τον φυσιολογικό τοκετό το μωρό τη στιγμή της γέννας παίρνει μικροοργανισμούς από τον μητρικό κόλπο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό του. Αυτό μειώνει -αλλά δεν εξαλείφει- την πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του. Από την άλλη, τα παιδιά της καισαρικής έχουν μικρότερη βιοποικιλότητα βακτηρίων στο έντερό τους και πιο αργό ρυθμό μεταβολισμού, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα συσσώρευσης πάχους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου φέτος, μια άλλη μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, που είχαν κάνει τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής “JAMA Pediatrics”, είχε συμπεράνει ότι η καισαρική προσθέτει κατά μέσο όρο 0,3 μονάδες στο δείκτη της μάζας σώματος ενός ενηλίκου ανθρώπου και ότι ο κίνδυνος των αυξημένων κιλών εγκυμονεί καθ’ όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιέται με καισαρική στις ανεπτυγμένες χώρες και το ποσοστό αυτό εμφανίζει αυξητική τάση.

Exit mobile version