Τι επηρεάζει η σειρά γέννησης των κοριτσιών

Νέα στοιχεία για τη σειρά που γεννιούνται τα κορίτσια δίνει σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με αυτήν οι πρωτότοκες γυναίκες αλλά και οι μοναχοκόρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σε σύγκριση με τις δευτερότοκες κόρες.

Η έρευνα αναφέρει ότι, εκτός των άλλων αιτιών, ένας αφανής παράγοντας για την επιδημία της παχυσαρκίας διεθνώς είναι το γεγονός ότι διαχρονικά συρρικνώνεται το μέγεθος της οικογένειας, τουλάχιστον στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, καθώς συχνά οι γονείς κάνουν μόνο ένα παιδί. Στη συνέχεια, τα μοναχοπαίδια, καθώς ενηλικιώνονται, ρέπουν περισσότερο στο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Τη στιγμή του τοκετού, οι πρωτότοκες κόρες είχαν γενικά λίγο χαμηλότερο βάρος σε σχέση με τις δευτερότοκες. Όμως μετά την ενηλικίωσή τους και έως τα 25 τους, οι πρωτότοκες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος απ’ ό,τι οι δευτερότοκες (24,4 έναντι 23,8).

Οι πρωτότοκες κόρες είχαν επίσης 29% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες (Δείκτης Μάζας Σώματος 25-30) και 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες (Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 30) σε σύγκριση με τις δευτερότοκες αδελφές τους.

Οι βιολογικές ή άλλες αιτίες που γι’ αυτή τη διαφορά μεταξύ των αδελφών δεν είναι ωστόσο σαφείς. Μια πιθανή αιτία είναι ότι κατά τον πρώτο τοκετό της μητέρας ο πλακούντας της μήτρας της είναι πιο λεπτός και ανώριμος.

Exit mobile version