Βοήθεια! Το παιδί μου κατάπιε νόμισμα!

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα μικρότερα παιδιά βάζουν σχεδόν τα πάντα στο στόμα τους, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φαγητό ή όχι. Σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν να το καταπιούν είτε τυχαία είτε εκούσια.

Το πρώτο βήμα: μην πανικοβληθείτε!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Αν ουρλιάζετε στο παιδί σας και βρίσκεστε σε πανικό, τότε, εκτός από το φόβο του παιδιού σας, θα μπορούσαν τα πράγματα να πάνε πολύ χειρότερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε πολλές περιπτώσεις όπου τα παιδιά έχουν καταπιεί ένα νόμισμα ή άλλο αντικείμενο, αυτό το ξένο σώμα καταλήγει να περάσει μέσα στο έντερο. Στη συνέχεια, βγαίνει στα κόπρανα μετά από 5 έως 7 ημέρες.

Είναι πολύ σημαντικό να δείτε πού ακριβώς είναι το νόμισμα. Αυτό θα αποφασίσει εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλοκές ή αν θα είναι απλώς μια ακόμα ιστορία που θα έχετε να διηγηθείτε όταν τα παιδιά μεγαλώσουν. Για να το ξέρετε σίγουρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε το νοσοκομείο για να πραγματοποιήσετε μια ακτινογραφία.

Εάν είναι στον οισοφάγο, ο οποίος εμφανίζεται στο 20% των περιπτώσεων, τότε θα πρέπει να το αφαιρέσετε σε μέγιστη περίοδο 24 ωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάτρησης ή αναρρόφησης και ασφυξίας σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτός ο τύπος εκχύλισης εκτελείται με ενδοσκόπηση.

Εάν το παιδί έχει καταπιεί ένα κέρμα και έχει εισέλθει στο στομάχι – το οποίο εμφανίζεται το 60% των περιπτώσεων – τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος του κέρματος και την ηλικία του παιδιού. Για μικρά παιδιά (κάτω των 2 ετών), πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα αντικείμενα μεγαλύτερα από 2,5 εκατοστά.

Από την άλλη πλευρά, αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, τότε το όριο μεγέθους αυξάνεται στα 5 εκατοστά. Εάν το νόμισμα είναι μεγαλύτερο από αυτό, τότε δεν θα είναι σε θέση να περάσει μέσω του σφιγκτήρα του πυλωρού. Αυτό θα είχε τότε σοβαρές συνέπειες.

Στο άλλο 20% των περιπτώσεων, το νόμισμα φθάνει στο έντερο. Μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος για επιπλοκές.

Ο γιος μου έχει καταπιεί ένα νόμισμα και δεν ξέρω τι να κάνω

Όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως, το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στο νοσοκομείο. Θα είναι σε θέση να διαγνώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να μιλήσει, να αναπνεύσει ή ακόμα και αν υπάρχει απώλεια συνείδησης, καλέστε άμεσα ασθενοφόρο.

Μόλις οι γιατροί πραγματοποιήσουν όλες τις σχετικές εξετάσεις και το αντικείμενο δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί, τότε καλό είναι το παιδί να πίνει άφθονο νερό και να ακολουθήσει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δαμάσκηνα κλπ.). Αυτό θα διευκολύνει την απομάκρυνση των αντικειμένων από τα κόπρανα.

Exit mobile version