Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες είναι συχνό το φαινόμενο οι γυναίκες να επιδιώκουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 έτη. Οι πιθανοί λόγοι για αυτήν την απόφαση αφορούν την επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση, την οικονομική ασφάλεια, την επιλογή του ιδανικού συντρόφου κ.α. Όμως με τα 40 ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι περίπου στα 51 έτη και αποτελεί ένδειξη τέλους της γονιμότητας. Όπως έχει παρατηρηθεί, η επίτευξη εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο την δεκαετία που προηγείται της εμμηνόπαυσης, είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποιότητα των ωαρίων που απελευθερώνονται. Σε αυτήν την ηλικία τα ωάρια της γυναίκας μειώνονται αισθητά και είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.
Η ηλικία της γυναίκας λοιπόν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας και καθίσταται σαφές ότι η ποιότητα των ωαρίων, όπως και ο αριθμός των εμβρύων, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Οι προγραμματισμένες επαφές του ζευγαριού, η σπερματέγχυση, η φαρμακευτική διέγερση και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μέθοδοι που έχουν μελετηθεί για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Φυσικά κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και καθοδηγείται από τον ειδικευμένο γυναικολόγο.
Στατιστικά, 40χρονες γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για την υπογονιμότητα έχουν 25% πιθανότητα να καταφέρουν να μείνουν έγκυες. Έχει αποδειχθεί ότι από τις παραπάνω μεθόδους η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων.
Οι προγραμματισμένες επαφές και η σπερματέγχυση έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η επίτευξη εγκυμοσύνης εξαρτάται κατά πολύ από την ηλικία της γυναίκας, όταν τα ωράρια που χρησιμοποιούνται είναι δικά της. Αν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν ωάρια από δότρια ωαρίων, τότε παίζει ρόλο η ηλικία της δότριας. Έχει δηλαδή σημασία η ηλικία των ωαρίων και όχι η ηλικία της μήτρας που θα κυοφορήσει.
Τέλος, οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τη δωρεά ωαρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.georgogiannis-nikos.gr