Τα μυστικά για έναν ευτυχισμένο γάμο

«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος…». Κανείς δεν μπαίνει σε έναν γάμο για να αποτύχει ή για να μην είναι ευτυχισμένος. Όλοι ξεκινούν την κοινή ζωή με όνειρα και την ελπίδα του… «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Άλλα ζευγάρια το καταφέρνουν και άλλα όχι.

Άλλωστε, ο έγγαμος βίος δεν είναι εύκολο πράγμα. Η καθημερινότητα έχει τα δικά της προβλήματα, που καλείσαι να ξεπεράσεις και να μην επιτρέψεις να επηρεάσουν τη σχέση σου. Χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για έναν ευτυχισμένο γάμο.

Υπάρχουν, όμως και κάποια «μυστικά», που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, βοηθούν να μη βαλτώσει ο γάμος. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Ακούστε ο ένας τον άλλον. Ακούστε τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε σε κάτι. Είναι σημαντικό να ξέρει πως είστε εκεί ο ένας για τον άλλον.

Μην περιμένετε να μαντεύει τις σκέψεις σας. Εκτός και αν είστε παντρεμένοι με… μέντιουμ. Πείτε ευθέως αυτό που σκέφτεστε, αυτό που θέλετε, αυτό που σας ενοχλεί.

Εκφράστε στον/στη σύντροφό σας ευγνωμοσύνη. Υπάρχει καλύτερο από αυτό; Να λέτε καθημερινά το «ευχαριστώ» ο ένας στον άλλο, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα, όπως ότι πέταξε τα σκουπίδια.

Μην κριτικάρετε ο ένας τον άλλον. Η κριτική και η περιφρόνηση, κάνουν τον άλλον να αισθάνεται ότι τον μειώνετε συνεχώς. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ο γάμος δεν πετυχαίνει. Πείτε τη γνώμη σας στο σύντροφό σας, χωρίς να τον προσβάλλετε.

Μην πληγώνετε ο ένας τον άλλον σε έναν καβγά. Τα ζευγάρια τσακώνονται, αλλά προσπαθήστε να μην προχωράτε σε προσβολές και σε λόγια που θα πληγώσουν τον άλλον. Ενίοτε οι λέξεις είναι σαν σφαίρες που δεν γυρίζουν πίσω.

Συμφιλιωθείτε αμέσως μετά από έναν καβγά. Μην κρατάτε μούτρα, δώστε τόπο στην οργή και όταν ηρεμήσετε, πολιτισμένα λύστε τις όποιες διαφορές σας. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί, ένα από τα μυστικά είναι να μην πηγαίνετε τσακωμένοι στο κρεβάτι. Και το κυριότερο, να μην κοιμάται ο ένας στον καναπέ.

Exit mobile version