Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμσύνης αρχίζουν να αναπτύσσονται τα αυτιά των μωρών.
Έως τις 18 εβδομάδες εγκυμοσύνης έχουν αναπτυχθεί τόσο ώστε το έμβρυο να ακούει πλέον βασικούς ήχους.
Οι φωνές, οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούει στη μήτρα, θα το βοηθήσουν να συνηθίσει μετέπειτα στο καινούργιο του περιβάλλον, τον εξωτερικό κόσμο, μετά τη γέννησή του Από την 27η εβδομάδα και έπειτα, η ακοή έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε το έμβρυο να ακούει όλο και περισσότερους θορύβους από τον έξω κόσμο.
Ο ήχος που μπορεί ένα έμβρυο να ξεχωρίσει ευκολότερα είναι φυσικά αυτός της φωνής της μητέρας του, ο οποίος αντηχεί στις κοιλότητες του σώματος της και έτσι γίνεται πιο έντονο. Έρευνες έχουν αποδέιξει πως ο καρδιακός παλμός του εμβρύου γίνεται πιο γρήγορος όταν μιλάει η μητέρα του καθώς η μητρική φωνή το ενεργοποιεί ευχάριστα. Ωστόσο, συνηθίζει και εξοικειώνεται και με άλλους ήχους που ακούει συχνά, όπως είναι η φωνή του πατέρα, οπότε και οι μπαμπάδες είναι καλό να εκφράζονται ανελλιπώς με ήχους, ομιλία και τραγούδια.
Υπάρχουν και ήχοι όμως που τα έμβρυα δεν τους ευχαριστιούνται και πολύ εντός κοιλάς. Ποιοι είναι αυτοί;
Οι δυνατοί θόρυβοι
Ο θόρυβος ,οι ξαφνικοί δυνατοί ήχοι, όπως τα πυροτεχνήματα, ένας κεραυνός ή συναγερμοί μπορεί να ταράξουν τα έμβρυα, προκαλώντας απότομες και ζωηρές κινήσεις.
Οι καυγάδες
Τα μωρά καταλαβαίνουν τα πάντα από την κοιλιά της μαμάς τους. Για το λόγο αυτό οι έντονες διαφωνίες τα κάνουν να νιώθουν άβολα, καθώς αντιλαμβάνονται τα έντονα συναισθήματα και το στρες.
Το κλάμα της μαμάς τους
Ο ήχος της μαμάς που κλαίει μπορεί να είναι συναισθηματικά δυσάρεστο για τα μωρά στην κοιλιά, αφού μπορεί να καταλάβουν, ότι εκείνη δεν νιώθει καλά.