Αφότου αποκτήσεις παιδί, μπορεί να νιώθεις ότι το σώμα σου το έχει πατήσει οδοστρωτήρας.
Αισθάνεσαι άβολα και προσπαθείς να ισορροπήσεις ανάμεσα στις ευθύνες της μητρότητας, θέλοντας να καταρρεύσεις στο κρεβάτι από την αϋπνία. Το σώμα σου, όμως, προσπαθεί να σου πει κάτι σημαντικό: χαλάρωσε λίγο αυτές τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ανεξαρτήτως, αν γέννησες με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή, χρειάζεται χρόνος για την ανάρρωσή σου από τη γέννα. Και κάτι βασικό: δεν θα πρέπει να νιώθεις ένοχη επειδή φροντίζεις και τις δικές σου ανάγκες μαζί με του μωρού σου.
Για να γίνει πιο εύκολο το ταξίδι μετά τον τοκετό, ακολουθούν 12 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό.
Μην τοποθετήσετε τίποτα στον κόλπο σας για 6 εβδομάδες
Μετα τη γέννα, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στη μήτρα να αναρρώσει και να επιστρέψει στο κανονικό του σχήμα και μέγεθος. Αυτό χρειάζεται περίπου έξι εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μην τοποθετήσεις οτιδήποτε μέσα στον κόλπο σου, όπως ταμπόν, κυπελλάκι περιόδου και κολπικά ντους, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις. Όπως επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε και το σεξ.
Μην κουράζετε πολύ το σώμα σας
Αποφύγετε να κάνετε περισσότερα πράγματα από όσα αντέχετε, ειδικά την άσκηση μετά τον τοκετό ή βαριές δουλειές του σπιτιού. Καλό είναι να περιμένετε αυτό το διάστημα των 6 εβδομάδων.
Αυτό που συστήνεται γενικά είναι το περπάτημα και το ελαφρύ στρέτσινγκ ως σωματική άσκηση. Βοηθά στην επούλωση και την αποφυγή καταπόνησης των μυών του πυελικού εδάφους, καθώς και του υπόλοιπου σώματος. Ο γιατρός σου θα σε συμβουλεύσει πότε να επιστρέψετεστο παλιό, δυνατό πρόγραμμα γυμανστικής σας.
Πείτε όχι στο κάπνισμα
Η έκθεση του νεογέννητου στον καπνο αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Η έκθεση του μωρού στον καπνό ή στο κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αλλοιώσει την καρδιαγγειακή ανταπόκριση των νεογνών. Πολλώ δε μάλλον, όταν στα μωρά εξακολουθούν να αναπτύσσονται οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός τους ακόμη και μετά τη γέννησή τους. Ο καπνός παρεμποδίζει αυτήν την ανάπτυξη και μπορεί να αυξήσε τον κίνδυνο μολύνσεων και SIDS. Επίσης, έχει συνδεθεί με ωτίτιδες, άσθμα, αλλά και γνωστικές δυσλειτουργίες.
Μην παραλείπετε γεύματα
Αν και τις πρώτες μέρες θα έχετε εστιάσει περισσότερο στο να ταΐσετε το μωρό σας, ωστόσο μην παραλείψετε και τον εαυτό σας. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη κατά την περίοδο της λοχείας, ώστε να σας δώσει ενέργεια, απαραίτητη για την ανάρρωση, αλλά και τον θηλασμό.
Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:
- Πρωτεΐνη
- Σίδηρος
- Βιταμίνες και μέταλλα
- Ασβέστιο
- Φυτικές ίνες
- Συνδυασμό υδατανθράκων
- Καλή ενυδάτωση με άφθονο νερό
Μην αγνοήσετε τα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης
Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, εκτός από αλλαγές στο σώμα, ενδεχομένως να παρατηρήσετε και αλλαγές στα συναισθήματα, λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Πολλές γυναίκες βιώνουν συναισθήματα θλίψης. Εάν αυτά τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν πολύ περισσότερο από λίγες εβδομάδες, μπορεί να πάσχετε από επιλόχειο κατάθλιψη.
Ειδικότερα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Υπερβολική θλίψη
- Έντονο κλάμα
- Δυσκολία στον ύπνο
- Διακυμάνσεις της διάθεσης
- Έλλειψη ενέργειας ή εξάντληση
- Παραίτηση από κοινωνικές επαφές
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αλλαγές στην όρεξη
- Αισθήματα ενοχής, απελπισίας και απαξίωσης
- Δυσκολία στη σύνδεση με το μωρό
- Ευερεθιστότητα και θυμό
- Σκέψεις να κάνετε κακό σε άλλους
- Νευρικότητα
Προσπαθήστε να μην αγνοήσετε αυτά τα πρώιμα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιλψης. Εσωτερικεύοντας τα συναισθήματα και μη ζητώντας βοήθεια στις πρώτες ενδείξεις, μπορεί να σας απομονώσει αυτήν την χρονική περίοδο.
Μην αρνείστε βοήθεια από τρίτους
Η φροντίδα ενός νεογέννητου δεν είναι εύκολη και καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνες σας. Ζητήστε βοήθεια, όταν το χρειαστείτε και καλέστε τον γιατρό σας για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες. Είναι μία περίοδος με αρκετό άγχος και θα χρειαστείτε τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων.
Επίσης, αν κάποιος από τους αγαπημένους σας προσφέρουν τη βοήθειά τους μην την αρνηθείτε. Μπορούν να σας μαγειρέψουν, να σας βοηθήσουν με το πλυντήριο ή να φροντίσουν το μωρό για να κοιμηθείτε ή να κάνετε ένα μπάνιο.
Μην παραλείπετε την αυτοφροντίδα
Όταν έχετε νεογέννητο, ο θηλασμός, αλλά και οι αλλαγές πάνας μπροεί να σας κάνουν να νιώθετε, ότι είστε στο πόδι 24/7. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αφήνετε τη δική σας ευεξία σε δεύτερη μοίρα. Περάσατε πολλά τους τελευταίους μήνες. Δώτε προσοχή στο πώς νιώθετε και ακούστε το σώμα σας, όταν αυτό σας λέει να κατεβάσετε ταχύτητες. Μην το παρακάνετε μετά τη γέννα, προκειμένου να αποφύγετε αιμορραγία ή κάποιο τραυματισμό. Οι νέες μαμάδες ενδέχεται, επίσης, να νιώθουν ότι πνίγονται και δεν παίρνουν ανάσα. Τι να κάνετε; Κοιμηθείτε κι εσείς, όταν κοιμηθεί το μωρό, ενώ βρείτε ευκαιρία να ξεκουράζεστε, όταν στο σπίτι βρίσκονται και δικοί σας άνθρωποι που μπορούν να ασχοληθούν με το μωρό.
Μην σηκώνετε βάρη
Μην σηκώνετε τίποτα βαρύ κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Αν το κάνετε, μπορεί να προκληθεί κήλη ή να τραυματιστούν τα ράμματα που δεν έχουν επουλωθεί πλήρως ακόμη.
Στην αρχή, συστήνω στις ασθενείς να αποφεύγουν να σηκώνουν βάρος μεγαλύτερο από 7 έως 9 κιλά, δηλαδή περίπου όσο το βάρος του μωρού μέσα στο καθισματάκι του. Όταν αυτό αρχίσει να σας φαίνεται πιο άνετο, μπορείτε να προχωρήσετε σταδιακά από εκεί και πέρα.
Λάβετε υπόψη ότι οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο τοκετού και τυχόν επιπλοκές. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία.
Μην ξεχνάτε την αντισύλληψη
Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνιστούν αποχή από τη σεξουαλική επαφή για έως και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Όταν νιώσετε έτοιμη να ξεκινήσετε ξανά τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, ακόμη κι αν θηλάζετε.
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του θηλασμού.Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, και ο θηλασμός δεν πρέπει να θεωρείται αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης.
Το σώμα χρειάζεται επαρκή χρόνο για να επανέλθει μετά τον τοκετό, και μια νέα εγκυμοσύνη πολύ σύντομα μπορεί να είναι επικίνδυνη.Οι σύντομες χρονικά διαδοχικές εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και επιπλοκές στην επόμενη εγκυμοσύνη.
Μην αγνοείτε συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία
Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποιος πόνος και ενόχληση μετά τον τοκετό, όμως έντονα ή ασυνήθιστα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω:
- Αιμορραγία μετά τον τοκετό που γεμίζει σερβιέτες κάθε ώρα
- Πήγματα αίματος μεγαλύτερα από ένα αυγό
- Πυρετός πάνω από 38°C (100.4°F)
- Έντονος πόνος
- Άνοιγμα της τομής ή έκκριση πύου/υγρού από το σημείο της τομής
- Δυσοσμία από τον κόλπο ή την περιοχή της τομής
- Αδυναμία ούρησης ή πόνος κατά την ούρηση
- Έντονος πονοκέφαλος ή θολή όραση
- Πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή πόνος στο άνω δεξί τμήμα της κοιλιάς
- Αρτηριακή πίεση πάνω από 140 (συστολική) ή 90 (διαστολική)
Μην συγκρίνεστε με άλλες μαμάδες
Μπορεί τα social media να αποτελούν μίαι καλή πηγή πληροφόρησης, ωστόσο ενδέχεται να κρύβουν παγίδες, ειδικά αν αρχίσετε να μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης με άλλες μαμάδες. Μην δίνετε σημασία σε υπερ-τέλεια βίντεο για τη γονεϊκότητα ή φανταστικά σώματα μετά τη γέννα. Θα σας γκρεμίσει την ψυλχολγία και πολύ πιθανό να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας.
Μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τις νίκες σας
Κατά την περίοδο της λοχείας, αξίζεις να απολαμβάνετε κάθε αγκαλιά, να χαίρεστε το μοναδικό άρωμα του νεογέννητου μωρού σαςκαι να μένετε στο κρεβάτι όσο χρειάζεσαι για να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.
Μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες στην πορεία. Πράγματα όπως το να καταφέρετε να κάνετε ένα ντους, να έχετε έναν επιτυχημένο θηλασμό, να βγείτε μία βόλτα, να ζητήσετε βοήθεια ή να φάτε ένα θρεπτικό γεύμα, όλα είναι άξια αναγνώρισης.
Είναι σημαντικό να νιώθεις περήφανη για αυτά που καταφέρνεις, όσο μικρά ή ασήμαντα κι αν σου φαίνονται.