Μπήκε να γεννήσει με επισκληρίδιο, αλλά κανείς δεν της είπε ότι υπάρχουν φορές που μπορεί να μην λειτουργήσει.
Μία μαμά περιγράφει την εμπειρία της και στέλνει ένα μήνυμα δύναμης προς όλες τις μέλλουσες μητέρες.
Ο γιος μου γεννήθηκε σχεδόν 4 κιλά. Επίσης, η θέση του ήταν τέτοια ώστε να κοιτάζει την κοιλιά μου αντί για τη σπονδυλική μου στήλη. Παρά το γεγονός, ότι μού έγινε επισκληρίδιος, ο τοκετός μου ήταν φοβερά επώδυνος, επειδή αυτή δεν λειτούργησε. Ένιωσα τα πάντα, από κάθε σύσπαση μέχρι τη μαία να τσεκάρει πού βρισκόταν το κεφάλι του μωρού ανάμεσα στις ωθήσεις μου. Και ναι ένιωσα ακόμη και τα ράμματα.
Θυμάμαι έντονα να ρωτάω απεγνωσμένα τον αναισθησιολόγο μου στη μέση της επισκληριδίου αν έχει τελειώσει, καθώς ήμουν σκυμμένη στην άκρη του κρεβατιού με μία γιγαντιαία βελόνα στην πλάτη μου, προσπαθώντας να αποφύγω οποιαδήποτε κίνηση την ώρα είχαν αρχίσει οι συσπάσεις. Πονούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να μιλήσω, ,παρά μόνον να βγάλω βαθια βογγητά που τελικά έχασα τη φωνή μου. Από τη στιγμή που έγινε η επισκληρίδιος δεν μπορούσα να κουνηθώ, αφού κάθε κίνησ έκανε τον πόνο μου ακόμη πιο έντονο. Και επειδή είχα προγραμματίσει έναν τοκετό χωρίς πόνο, δεν είχα ερευνήσει άλλες μεθόδους διαχείρισής του.
Όπως αποδεικνύεται, η εμπειρία μου δεν ήταν εντελώς ασυνήθιστη. Μεταξύ 60-70% των εγκύων υποβάλλονται σε επισκληρίδιο για τη διαχείριση του πόνου του τοκετού, αλλά παρά τη δημοφιλία της μεθόδου, τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλλουν. Το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει η επισκληρίδιος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της χορήγησής της, της ανατομίας του κεντρικού νευρικού συστήματος της εγκύου, την γρηγορότερη εξέλιξη του τοκετού από το αναμενόμενο ή στη δική μου περίπτωση της θέσης του μωρού.
Για παράδειγμα, όταν το μωρό βρίσκεται στη θέση που ήταν το δικό μου, η επισκληρίδιος μπορεί να μην είναι και τόσο αποτελεσματιή, επειδή ο συγκεκριμένος πόνος που εμπλέκεται μπορεί να μην αμβλύνεται εντελώς από την επισκληρίδιο.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης του ανθρώπου που κάνει την επισκληρίδιο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Κατά γενική ομολογία, όσο πιο εκπαιδευμένος είναι, τόσο πιθανότερεο και η επισκληρίδιος να είναι επιτυχής.
Και αν μέλλουσες μητέρες επέλεγαν αυτή τη μέθοδο, όπως εγώ, πιθανώς δεν θα είχαν κάνει τόση έρευνα ή προετοιμασία για άλλες μεθόδους διαχείρισης του πόνου. Ο λόγος; Επειδη δεν πίστευαν, ότι χρειαζόταν. After all, epidurals are frequently referred to as the “gold standard” of labor pain management. So why would there be any reason for first-time parents to doubt their effectiveness?
Οι ειδικοί πάντως λένε, πως είναι καλή ιδέα να είμαστε έτοιμοιο για το χειρότερο σενάριο. Well, experts say it’s a good idea to be prepared for this worst-case scenario.
Έπειτα από 12 ώρες τοκετού, ο γιος μου ήρθε στον κόσμο. Ένα μεγάλο, υγιέστατο και πανέμορφο μωρό με κόκκινα μαλλιά. Με μία μικρή βοήθεια κατάφερε να γυρίσει πλευρά και να γεννήσω φυσιολογικά. Ένα χρόνο μετά έχω ανακάμψει από τον τοκετό, σωματικά και συναισθηματικά. Ο σύζυγός μου κι εγώ σκεφτόμαστε ένα δεύτερο μωρό και πλέον ήδη έχω αρχίσει την έρευνα για άλλους τροπους διαχείρισης του πόνου, για κάθε περίπτωση .
Για να είμαι ειλικρινής μετάνιωσα που έγραψα αυτά. Ο γιος μου είναι υγιής, έχω ανακάμψει και εδώ που τα λέμε η εμπειρία του τοκετού μου δεν ήταν και τόσο τρομακτική. Γιατί θα πρέπει να παραπονέμαι; Ωστόσο, το τραύμα του τοκετού είναι κάτι πολύ σύνηθες. Και για το λόγο αυτό καλό είναι να μπορούμε να μιλάμε για τις εμπειρίες μας»