Όλες οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους, ονειρεύονται έναν υπέροχο, εύκολο γεμάτο χαρά τοκετό. Μερικές φορές όμως δεν εξελίσσεται έτσι.
Είτε γιατί προέκυψε κάτι έκτακτο και ο γιατρός έπρεπε να πάρει γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να σώσει την μητέρα και το μωρό είτε γιατί τα συναισθήματα που βιώνει η κάθε γυναίκα την στιγμή του τοκετού είναι έντονα και αρκετές φορές, όσο υπέροχη σχέση κι αν έχει με τον γιατρό της, υπάρχει άγχος, φόβος, αγωνία.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο γυναικολόγος δρ. Στέργιος Παπαχατζόπουλος, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες – post-traumatic stress disorder. (PTSD). Το PTSD είναι μια αγχώδης διαταραχή που προκαλείται από πολύ οδυνηρά γεγονότα. Όλα μπορούν να κάνουν τον τοκετό τραυματικό, όπως μια δύσκολη γέννα , μια επείγουσα καισαρική τομή ή μια αιμορραγία μετά τον τοκετό, κακή εμπειρία τοκετού, απώλεια εγκυμοσύνης ή νεογνικό θάνατο. Οι πολύ μεγάλοι, δύσκολοι τοκετοί μπορεί να είναι τραυματικοί, όπως και οι σύντομοι, έντονοι. Εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρο ή άρρωστο και πρέπει μπει σε θερμοκοιτίδα, είναι επίσης πολύ τραυματικό.
Επίσης, οι τοκετοί στα χρόνια του Covid ήταν αρκετά τραυματικοί για αρκετές γυναίκες που «γέννησαν μόνες» χωρίς την οικογένεια ή την υποστήριξη που θα ήθελαν να έχουν από τους δικούς τους ανθρώπους.
Συχνά οι γυναίκες λένε ότι το τραύμα της γέννας έχει επιδεινωθεί από την παραμέληση ή την κακή επικοινωνία από τους επαγγελματίες υγείας που τους αρνήθηκαν την ανακούφιση από τον πόνο ή έκαναν επεμβάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ή χωρίς να τις ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα.
Αυτές οι γυναίκες, αισθάνονται προδομένες και συχνά δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον τοκετό ως ωραία εμπειρία. Μου έχουν περιγράψει ότι επειδή φοβόντουσαν τις μίλησαν απότομα ή τις κορόιδεψαν με εκφράσεις του στυλ: μεγάλη γυναίκα είσαι πως κάνεις έτσι», «σπρώξε να τελειώνουμε δεν θα «φάμε εδώ όλη την ημέρα», «δεν μπορείς να δεις το μωρό σου, πρέπει να μπει στην θερμοκοιτίδα», «Αργότερα-αύριο» και αρκετά παρόμοια. Αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και τραυματικό. Αυτές οι γυναίκες αισθάνονται λύπη, θυμό, παραμέληση και συχνά δυσκολεύονται να δεθούν με το μωρό τους.
Μετά από έναν τραυματικό τοκετό, συνήθως η μητέρα και το μωρό χωρίζονται είτε επειδή η μητέρα είναι άρρωστη είτε το μωρό.
Πώς να την αντιμετωπίσετε
Μια τραυματική εμπειρία τοκετού δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε μόνες σας. Πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την κατάσταση:
- Ομαδική θεραπεία, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με άλλα άτομα που έχουν περάσει επίσης από PTSD.
- Μιλήστε με τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας ή έναν φίλο για το τι συνέβη και πώς αισθάνεστε, αν μπορείτε.
- Τρώτε καλά και ασκείστε συχνά.
- Αποδεχτείτε ότι χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψετε
- Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή
- Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης, προσευχή, διαλογισμό, yoga
- Ακούστε μουσική
- φαρμακευτική αγωγή
- Μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ ή καπνό για να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να βλάψει εσάς ή το μωρό σας.
Αποδεχτείτε τη βοήθεια που σας προσφέρεται.
Οι κύριες θεραπείες για προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η αυτοβοήθεια, οι θεραπείες ομιλίας και η φαρμακευτική αγωγή.
Σε περίπτωση που είχατε βιώσει μια τραυματική εγκυμοσύνη και προσπαθείτε ξανά να μείνετε έγκυος ή είσαστε ξανά έγκυος, προτιμήστε να κάνετε κατά την διάρκεια ψυχοθεραπεία, όπου μιλάτε για τα συναισθήματά σας με έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο σε τραυματικές εμπειρίες τοκετού. Αυτό μπορεί να είναι ένας προς έναν, σε μια ομάδα, online ή δια ζώσης, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας ή με τον σύντροφό σας.
Επιπλέον, μέσω ίντερνετ, υπάρχουν ομάδες που καθοδηγούνται από έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο οποίος σας βοηθά να βρείτε τρόπους να δουλέψετε μέσα από τα συναισθήματά σας.
Είτε με:
- Ατομική θεραπεία: Ατομικές συνεδρίες με θεραπευτή.
- Ομαδική θεραπεία: Συνεργασία με άλλα άτομα που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.
Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο αυτοβοήθειας ή να επιλέξετε ένα πρόγραμμα υπολογιστή (iCBT) ώστε να σας βοηθήσει να μιλήσετε για τα προβλήματά σας, τα συναισθήματά σας για αυτά και τι μπορείτε να κάνετε για να τα διαχειριστείτε.
Μπορεί να αισθάνεστε αβέβαιες για το αν θα κάνετε άλλο μωρό μετά από έναν τραυματικό τοκετό. Πώς μπορείτε να αποφασίσετε σωστά;
Εάν δεν έχετε κάνει μιλήσει με τον γιατρό σας, πρέπει να το κάνετε. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συνέβη στον τοκετό σας και να συζητήσετε