Δεν ησυχάζει με τίποτα το μωρό σου τα βράδια; Δες τους πιο συχνούς λόγους που ξυπνάει και κλαίει μέσα στη νύχτα.
Όλοι οι γονείς έχουν βρεθεί σε αυτή τη στιγμή: η ώρα είναι 3 τα ξημερώματα, το σπίτι είναι βυθισμένο στη σιγή και ξαφνικά… το μωρό αρχίζει να κλαίει. Ποιος είναι ο λόγος; Είναι πείνα, δυσφορία ή κάτι πιο σύνθετο;
Η αλήθεια είναι ότι το νυχτερινό κλάμα είναι απολύτως φυσιολογικό για τα βρέφη, όμως η κατανόηση των αιτιών μπορεί να βοηθήσει πολύ τόσο το παιδί όσο και τους εξαντλημένους γονείς. Παρακάτω συγκεντρώνουμε τους βασικότερους λόγους που μπορεί να ξυπνάει και να κλαίει μέσα στη νύχτα ένα μωρό.
Οι διαφορετικοί κύκλοι ύπνου στα μωρά
Τα βρέφη δεν κοιμούνται όπως οι ενήλικες. Οι κύκλοι του ύπνου τους διαρκούν περίπου 50 λεπτά και έχουν πολύ πιο έντονα και συχνά στάδια ελαφρού ύπνου (REM). Σε αυτά τα στάδια, οποιοδήποτε ερέθισμα –ή και χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο– μπορεί να τα ξυπνήσει απότομα, οδηγώντας σε κλάμα.
Πείνα και αντίστροφη σίτιση
Ο πιο κλασικός λόγος που ξυπνούν τα μωρά τη νύχυα είναι η πείνα. Ειδικά τα θηλάζοντα μωρά, που χωνεύουν πιο γρήγορα, μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά σίτιση μέσα στη νύχτα. Μάλιστα, ορισμένα παρουσιάζουν το λεγόμενο reverse cycling, δηλαδή τρώνε λιγότερο τη μέρα λόγω ερεθισμάτων και περισσότερο τη νύχτα, όταν όλα είναι ήσυχα.
Υπερδιέγερση και καθυστερημένος ύπνος
Ένα μωρό που έχει περάσει το «παράθυρο ύπνου» μπορεί να έχει υπερδιέγερση και να είναι ανήσυχο. Οι πολλές εντυπώσεις από τη μέρα, οι αλλαγές στο περιβάλλον ή τα πολλά χέρια και αγκαλιές, το κάνουν να ξυπνάει με ένταση, δυσκολευόμενο να ξανακοιμηθεί.
Κοιλιακή δυσφορία, αέρια και παλινδρόμηση
Το πεπτικό σύστημα των μωρών είναι ακόμη ανώριμο. Τα αέρια, η δυσκοιλιότητα ή ακόμη και μία ήπια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να εκδηλωθούν έντονα μέσα στη νύχτα. Ιδίως όταν το σώμα τους βρίσκεται σε οριζόντια θέση, πολλά μωρά νιώθουν πιο έντονη την ενόχληση.
Το «άλμα ύπνου» στους 4 μήνες
Τα μικρότερα μωρά περνούν περιοδικά άλματα ανάπτυξης που τα κάνουν να είναι συνεχώς πεινασμένα. Περίπου στον 4ο μήνα της ζωής πολλά μωρά περνούν από αυτή τη σημαντική αλλαγή στο πώς κοιμούνται, καθώς ο ύπνος τους μοιάζει περισσότερο με εκείνον των ενηλίκων, με πλήρεις κύκλους και μεταβάσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αύξηση των νυχτερινών ξυπνημάτων, παρόλο που μπορεί να κοιμούνταν πιο ήρεμα πριν.
Ένα άλμα ανάπτυξης διαρκεί συνήθως μόνο 2 ή 3 ημέρες. Αν το μικρό σας ξυπνά κλαίγοντας και τίποτα εκτός από το φαγητό δεν το ηρεμεί, είναι πιθανό η κατάσταση να είναι προσωρινή και να λυθεί μόνη της.
Δυσανεξίες ή αλλεργίες
Ορισμένα βρέφη έχουν ευαισθησία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος ή άλλες τροφικές δυσανεξίες. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή την ημέρα αλλά μπορεί να κορυφώνονται τη νύχτα, προκαλώντας ανήσυχο ύπνο, τεντώματα ή κλάμα μετά το τάισμα.
Θερμοκρασία σώματος και μελατονίνη
Η θερμοκρασία του σώματος και το φως του περιβάλλοντος επηρεάζουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Αν το μωρό είναι υπερβολικά ντυμένο ή πολύ ελαφρά ντυμένο, μπορεί να ξυπνάει από τη ζέστη ή το κρύο χωρίς προφανή λόγο.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό
Αν το μωρό ξυπνάει και κλαίει κάθε νύχτα, αλλά δείχνει κατά τα άλλα υγιές, ήρεμο την ημέρα και αναπτύσσεται κανονικά, πιθανότατα πρόκειται για φυσιολογικό στάδιο. Αν όμως υπάρχουν ενδείξεις πόνου, ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους ή ανησυχητικά συμπτώματα (π.χ. έντονοι λυγμοί, τάση για έμετο, πυρετός), είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Βοηθά η εκπαίδευση ύπνου;
Αν υποψιάζεστε, ότι το μωρό σας χρειάζεται να μάθει πώς να κοιμάται μόνο του, σας έχουμε και καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα αυτό λύνεται. Τα κακά νέα είναι ότι χρειάζεται εκπαίδευση ύπνο. Δεν θα επεκταθούμε στις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης ύπνου στο παρόν άρθρπ, επειδή υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Επίσης, δεν είναι κατάλληλο για κάθε οικογένεια.
Αλλά αν το παιδί σας έχει αναπτύξει μια προσκόλληση σε μια ρουτίνα, ένα άτομο ή ένα αντικείμενο για να κοιμηθεί και ξυπνάει στη μέση της νύχτας επειδή δεν την έχει πια, η «δύσκολη» αλήθεια είναι ότι η εκπαίδευση ύπνου είναι μια βιώσιμη λύση. Αν έχετε κουραστεί να προσπαθείτε για δύο εβδομάδες να ηρεμήσετε το μωρό σας και να το βάλετε για ύπνο χωρίς αποτέλεσμα, είναι λογικό να εξετάσετε μία πιο επίσημη προσέγγιση εκπαίδευσης ύπνου. Αυτή, ωστόσο, η πρακτική δεν είναι αποτελεσματική στα μωρά κάτω των 4 ετών και συνεπώς δεν μπορείτε να την επιλέξετε τόσο νωρίς. Κι επίσης, χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει.
Και οι γονείς χρειάζονται φροντίδα
Ο συχνός διακεκομμένος ύπνος έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γονιών. Η εξάντληση, η ευερεθιστότητα και η αποδιοργάνωση δεν είναι αδυναμία, είναι απλά μία βιολογική συνέπεια.. Το συχνό ξύπνημα των μωρών επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη γενική λειτουργικότητα των φροντιστών, και γι’ αυτό χρειάζονται υποστήριξη, κατανόηση και –όπου χρειάζεται– καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας. Η υποστήριξη από το περιβάλλον, η σωστή πληροφόρηση και η φροντίδα του εαυτού σας είναι το ίδιο σημαντικές με τη φροντίδα του παιδιού.