Όταν μία νέα μαμά προσπαθούσε να κάνει φίλες άλλες μαμάδες, συνήθως ρωτούσε μερικές βασικές ερωτήσεις.
Αν κοιμούνται μαζί με τα μικρά τους, αν θηλάζουν ή χρησιμοποιούν φόρμουλα ή πώς διαχειρίζονται το κλάμα..
Στις μέρες μας που τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα social media διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην δημιουργία διάφορων γονεϊκών trends, οι νέες μαμάδες ρωτούν: είσαι μία silky, crunchy ή scrunchie μαμά; Αυτή η νέα διάλεκτος περιγράφει διαφορετικές προσεγγίσεις της γονεϊκότητας που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τι σημαίνουν, όμως, στην πραγματικότητα αυτές οι εννοιες; Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι αυτές οι μαμάδες και αν τελικά χρειάζονται αυτές τις -κατά τα άλλα γλυκές- ταμπέλες.
Τι είναι η silky ή αλλιώς μεταξωτή μαμά
Ο όρος «silky mom» άρχισε να εμφανίζεται στα social media περίπου το 2023. Είναι εκείνη που έχει την πρόθεση να κάνει την ανατροφή του παιδιού τους λίγο ευκολότερη μόνη της. Διαμορφώνει τις συνθήκες ανατροφής με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγει την αυστηρότητα και το burnout. Εμπιστεύεται την σύγχρονη ιατρική και την τεχνολογία (ναι, επιτρέπει τις οθόνες).
Οι μεταξωτές μαμάδες νιώθουν άνετα με τις επιλογές, όπως να κάνουν επισκληρίδιο κατά τον τοκετό τους και να δίνουν ιβουπροφένη ως αναλγητικό στα παιδιά τους, όταν το επιτρέπει η ηλικία τους. Είναι χαλαρές ως προς το πρόγραμμα, δεν τηρούν αυστηρούς κανόνες, επιτρέπουν τις οθόνες, ενώ δεν έχουν πρόβλημα να αγοράζουν παιχνίδια και ρούχα με χαρακτήρες από ταινίες ή σειρες.
Με λίγα λόγια είναι εκείνη η μαμά που θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή σύγχρονη ευκολία για να κάνει την απόκτηση και την ανατροφή των παιδιών να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο «μεταξωτά».
Crunchy μαμά
Σε αντίθεση με την silky μαμά, έρχεται η crunchy μαμά. Θα την αναγνωρίσετε από τον μάρσιπο που φοράει το μωρό της και από την υγιεινή ζωή που ακολουθεί. Δεν προτιμά τα φάρμακα και θέλει να τα φτιάχνει όλα εκείνη, ενώ πλαστικά, αντιβιοτικά και εμβόλια δεν υπάρχουν καν στο λεξιλόγιό της. Μπορεί μία crunchy μαμά στα ιατρικά προβλήματα έχει μία ολιστική προσέγγιση και τείνει να είναι επιλεκτική με τα «φάρμακα», καθώς θέλει να προστατέψει το παιδί της από τις τοξίνες. Οι Crunchy μαμάδες προτιμούν για τα παιδιά τους τα ξύλινα μοντεσοριανά παιχνίδια, επιλέγουν να μαγειρεύουν μόνες τους κάθε γεύμα, ενώ έχουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις οθόνες.
Scrunchie μαμά
Η μαμά scrunchy είναι αυτή που φοράει λαστιχάκι στα μαλλιά της, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών. Αυτή η μαμά θα βεβαιωθεί ότι τα παιδιά της είναι εμβολιασμένα και δεν θα διστάσει να τους δώσει αντιβιοτικά αν τα χρειαστούν. Κοιμάται μαζί τους, και τα αφήνει να δουν μερικά λεπτά iPad πριν πέσουν στο κρεβάτι. Αγοράζει ποτήρια χωρίς BPA, αλλά καθαρίζει το μπάνιο της με χλωρίνη. Η scrunchy μαμά σίγουρα έχει πει ατάκες όπως «δεν θα πάθει και τίποτα αν δεν πλύνω την πιπίλα», δεν την έχει νοιάξει το χάος, όπως και τα άβγαλτα φρύδια της.
Sherpa μαμά
Ο όρος Sherpa προέρχεται από τους Σέρπα των Ιμαλαΐων, μία φυλή ανθρώπων γνωστών για τη δύναμή τους να οδηγούν και να στηρίζουν άλλους στην ανάβαση. Αντίστοιχα, η Sherpa μαμά κουβαλά τα πάντα για το παιδί της , ακόμα κι όταν εκείνο μπορεί να κάνει κάτι μόνο του. Είναι εκείνη που νοιάζεται τόσο, με συνέπεια να δυσκολεύεται να αφήσει χώρο στο παιδί να μεγαλώσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες.
Χρειάζονται όλες αυτές οι ταμπέλες;
Στην πραγματικότητα κανείς δεν χρειάζεται να επιλέξει ομάδα. Διαφορετικές συνθήκες μπορεί να πυροδοτήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις κα οι γονείς συχνά πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές των παιδιών τους καθώς μεγαλώνουν. Το θέμα είναι η σύνδεση. Οι γονείς που επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται συχνά ψάχνουν μία αίσθηση ταυτότητας, επιβεβαίωσης και αίσθημα του να ανήκουν κάπου.
Και δεν συμβαίνει αυτό μόνο με τις μαμάδες. Συχνά μπαίνουν ταμπέλες και στους μπαμπάδες, όπως ο «εργασιομανής», ο «αθλητικός» ή ο «hipster».
Συνεπώς, την επόμενη φορά που μια από αυτές τις ταμπέλες εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να βρούμε βαθύτερους, πιο ουσιαστικούς τρόπους για να συνδεθούμε με γονείς με παρόμοιο τρόπο σκέψης.